«Hvis noen av de vantro landene med kristne bestemte seg for å bygge en kirke her, for å praktisere sin falske religion, ville noen ha stoppet dem? Hvem ville ha bekjempet dem? Vi muslimer skal håndheve sharia i dette landet. Jeg sverger, sharia kan ikke bli innført uten våpen», sier en opprørskriger fra IS til TV-kanalen Vice News. Skjermdump: YouTube

«Sharia og Den islamske staten kan bare bli etablert med våpen»

De kjeppjager kristne fra byer de inntar. Muslimske smågutter sendes til sharia-leire. Gutter over 16 år får militærtrening og deltar i kamper. Tyver får hender avkappet, andre lovbrudd straffes med pisking - eller dødsdom.

TV-journalisten Medyan Dairieh i kanadiske Vice News fikk i tre uker bo og leve sammen med opprørere i Den islamske staten (IS). Dokumentaren hans viser på nært hold hvordan IS kjemper med moderne våpen - og innfører den knallharde sharialoven i store deler av Syria og Irak.

Hele den 42 minutter lange reportasjen fra Vice News kan sees i videovinduet over.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

NB: Vi advarer mot sterke scener i deler av innholdet.

Sannheten holder i massevis

Terroristene i Den islamske staten er brutale nok som de er, det er ikke behov for å overdrive brutaliteten. Sannheten holder i massevis, skriver Dagen på lederplass torsdag.

Og det er det dokumentaren fra Vice News prøver å vise.

Opprørne har egne mediefolk

Opprørerne har en egen mediegruppe som passer på TV-journalisten, og sørger for at han får se det meste, på nært hold. Og de gir beskjed via sambandsradioer til andre krigere og stillinger om at de er på vei - og at de har fått lov til å filme.

Den islamske staten (IS) har på kort tid erobret store områder og mange byer i både Syria og Irak. Målet deres er å opprettet et islamsk kalifat, med Abu Bakr al-Baghdadi som deres leder.

Kjeppjaget kristne, fikk tak i våpen og penger

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Da de erobret Mosul fikk de tilgang til store mengder høyteknologiske våpen og kjøretøy, som USA hadde overlatt til den irakiske hæren. De ranet også sentralbanken og har nå enorme kontantreserver.

Kristne i Mosul fikk en kort tidsfrist til å forlate byen. Nå er alle kirkene i byen enten ødelagt eller overtatt av islamistene.

I videoen ser vi hvordan en tidligere katolsk kirke nå brukes som et muslimsk bønnesenter.

En opprører sier til TV-journalisten, med klar adresse til trosfriheten som rådet tidligere:

«Hvis noen av de vantro landene med kristne bestemte seg for å bygge en kirke her, for å praktisere sin falske religion, ville noen ha stoppet dem? Hvem ville ha bekjempet dem? Vi muslimer skal håndheve sharia i dette landet. Jeg sverger, sharia kan ikke bli innført uten våpen.»

Les også: – De kristnes eksodus fra Irak kan ikke stoppes

Sharia - knallharde straffer

Videoen viser også hvordan opprørerne styrer dagliglivet til folk. Egne bevæpnede patruljer kjører gatelangs. De forteller at ingen tør å stjele. Da kappes en hånd av. Sharia-loven er knallhard.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Patruljen stopper en mann og forklarer ham hvordan kona hans skal kle seg - og oppføre seg utendørs. De bevæpnede opprørerne sørger for at folk stiller opp når det er bønn - og de slår hardt ned på dem som selger - eller bruker alkohol.

Journalisten blir tatt med til en politistasjon, eller rettsbygning, der folk sitter fengslet. En far og sønn forteller at de ble tatt på fersk gjerning da de solgte alkhol i sitt hjem. De har fått dommen, de skal piskes.

En annen sier at han ble tatt for narkotikabruk - og han takker for at han har fått muligheten til å begynne på en ny og bedre vei. Journalisten bemerker senere, på engelsk, at sharia-loven åpner for dødsstraff for bruk av narkotika.

Jihadister fra Europa

Flere menn står fram i videoen og sier at de har bodd en årrekke i Europa. De vil aldri mer vende tilbake. De skal slåss for Den islamske staten. En av mennene har med seg sin unge sønn. Han blir spurt om han vil bli en jihadist, en hellig kriger, eller om han ønsker å bli en selvmordsbomber.

«Jihadist», svarer gutten og smiler litt sjenert.

En opprøssoldate sier at han nesten ikke har sett familien de siste månedene. Familien kommer i siste rekke. Det er kampen om å opprette kalifatet som gjelder.

Les også: USA vil at FN skal debattere utenlandske jihadister

Artikkelen fortsetter under annonsen.

«Vi er krigere. Vi ønsker å ha det tøft. Et lykkelig liv tar bare fokuset vekk fra Gud. Ingen vil forsvare muslimer om vi sitter hjemme med familien.»

Fjernet grenseovergang

Opptakene i TV-reportasjen er gjort i løpet av tre uker i juli og august. De viser blant annet hvordan opprørssoldatene fjerner gjerder og sperringer og åpner en grenseovergang mellom Irak og Syria, etter at de har kjempet og overvunnet de irakiske grensevaktene. Nå kan folk reise fritt mellom landene. Ett av målene til IS. Én islamsk stat.

Sharia

Sharia er tradisjonell islamsk lov.

Sharia finnes ikke som et entydig nedskrevet lovverk, men formuleres til enhver tid gjennom ulike skriftlærdes ofte varierende tolkninger av Koranen og hadithene.

Islam trekker i utgangspunktet ikke noen grenser mellom spesifikt religiøst og sekulært liv. Derfor dekker ikke sharia bare religiøse ritualer, men også mange aspekt ved dagliglivet. Mange muslimer med et liberalt syn på islam er derimot i opposisjon til dette tradisjonelle synet på religiøse lover

Kilde: Wikipedia

Den islamske staten

Ytterliggående, væpnet gruppe som hevder å kjempe for en sunnimuslimsk stat (kalifat) i Irak og Syria. Fronter en svært ekstrem versjon av islamisme.

Var tidligere en del av terrornettverket al-Qaida, men al-Qaida har tatt avstand fra gruppen og anklager dens krigere for overdreven voldsbruk.

Innledet i juni en offensiv i Nord-Irak og har sammen med andre opprørsgrupper erobret en rekke byer, deriblant storbyen Mosul.

IS har gjennomført massehenrettelse av opposisjonelle og religiøse minoriteter.

Amerikanske kampfly har siden fredag gjennomført en rekke angrep mot IS og har også begynt å forsyne kurdiske styrker i området med våpen.

IS har gjennomført massehenrettelse av opposisjonelle og religiøse minoriteter.

Les også
– IS har tatt over seks nye landsbyer i Syria
Les også
– De kristnes eksodus fra Irak kan ikke stoppesIrak
Les også
FN: – Bare 1.000 yezidier igjen på Sinjar-fjellet i Irak
Les også
Sannheten i sentrum