MASSEGRAV: En enslig hvitt kors på porten er det eneste som vitner om at gresset bak den grå muren er en umerket grav. Her hviler nærmere 800 barn som døde mens de bodde på et mødrehjem i Tuam i Irland. Foto: Reuters / NTB scanpix

Rystet over funn av irsk massegrav med 800 barn

Den katolske kirken i Irland sier den er forferdet over funnet av en massegrav med nærmere 800 barnelik ved et mødrehjem drevet av nonner. Hjemmet ble stengt for over 50 år siden.

Kirken krever nå at nonneordenen, Bon Secours-søstrene, samarbeider med myndighetene om gransking av saken.

Saken ble først omtalt av avisen The Irish Mail søndag, og den kaster nye skygger over den irske katolske kirken. Massegraven ble funnet like ved et hjem for ugifte mødre og deres barn i Tuam som ble drevet av Bon Secour-søstrene.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Lagt i kloakktank

Det var lokalhistorikeren Catherine Corless som oppdaget graven i forbindelse med at hun gjennomgikk dødsattestene til de 797 barna som døde på hjemmet fra 1925 til det stengte i 1961. Kun ett av barna ble gravlagt i en vanlig grav.

De resterende 796 barna, som var mellom tre måneder og ni år gamle, ble gravlagt anonymt i en nedgravd kloakktank av betong. De ble ikke lagt i kister, kun svøpt i likkleder.

Barnedødeligheten på hjemmet var høy, og de fleste døde som følge av vanskjøtsel, sult, meslinger og tuberkulose. En rapport fra de lokale helsemyndighetene i 1944 vitner om fryktelige forhold på mødrehjemmet, som bare ble kalt The Home. På den tiden bodde det 61 mødre med 271 barn der. Ifølge rapporten var mange av barna utmagrede.

– Må få følger

Erkebiskopen i Tuam, Michael Neary, sier han og bispedømmet hans er rystet og forferdet, men understreker samtidig at bispedømmet ikke hadde noe med driften av mødrehjemmet å gjøre.

– Jeg kan knapt forestille meg mødrenes enorme lidelse da de måtte gi barna sine bort til adopsjon eller se på at de døde, sier han torsdag. Han understreker at saken må få følger selv om det har gått mange år og oppfordrer nonneordenen til å samarbeide.

Irske myndigheter vurderer en utredning av det rystende funnet i Tuam i grevskapet Galway vest i landet, og politiet er også koblet inn i saken og kommer trolig til å innlede etterforskning selv om det har gått over 50 år siden mødrehjemmet stengte.

Nonneordenen Bon-Secour-søstrene har foreløpig ikke kommentert saken.

Katolsk skam

I det dypt katolske Irland var skammen over å være ugift mor så stor at den katolske kirke drev mødrehjem over hele landet helt inn på 1990-tallet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Titusenvis av irske ugifte mødre ble neket å leve normale liv. De ble støtt bort av familiene sine og ble sendt på mødrehjem for å føde. Mange ble også tvunget til å bo på hjemmene i flere år. Hjemmene ble drevet av nonner og finansiert med statlige midler. Mange barn ble adoptert bort, og unge mødre ble sterilisert.

Irske myndigheter ba i fjor formelt om unnskylding for lidelsene og skammen disse kvinnene og barna ble utsatt for. (©NTB)