KRIGSFORBRYTELSER: Både Israel og Hamas anklages for krigsforbrytelser under Gazakrigen sist sommer i en rapport fra FNs menneskerettsråd. På bildet leker barn i ruinene etter ødelagte bygninger under krigen nær byen Khan Yunis på Gazastripen.

Raljerer over rapport om krigen i Gaza

Israelske toppolitikere med sterk kritikk FNs Menneskerettsråd, som beskylder Israel for krigsforbrytelser under Gazakrigen sommeren 2014.

FN-organet for menneskerettigheter (UNHRC) slår fast at både Israel og Hamas begikk krigsforbrytelser under den 50 dager lange Gazakrigen sist sommer. Rapporten antyder at etter at alle forsøk har slått feil, er det bare Den internasjonale domstolen i Haag som kan hindre de to partene i å tørne sammen igjen i nye kamper.

LES: – Israel fulgte alle regler

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Kritikken er saftig og rettes direkte mot statsminister Benjamin Netanyahu, forsvarsminister Moshe Jaalon, tidligere forsvarssjef Benny Gantz, sjef for nordkommandoen Sammy Turgeman, sjefen for Israels flyvåpen Amir Eshel med flere.

Partisk

Statsminister Benjamin Netanyahu kaller rapporten partisk som kom mandag.

– Kommisjonen som skrev denne rapporten ble oppnevnt av et råd som kaller seg et «Menneskerettsråd». I virkeligheten gjør de alt annet enn å undersøke menneskeretter. Dette er en gruppe som fordømmer Israel mer enn Iran, Syria og Nord-Korea til sammen, sier Netanyahu.

LES OGSÅ: Den palestinske regjeringen har gått av

Han peker på at den første lederen av kommisjonen, William Schabas, var en person som alt hadde fordømt Israel og som hadde mottatt honorarer fra PLO. Netanyahu reagerer også på at kommisjonen startet sin undersøkelse dagen etter kidnappingen av tre jødiske tenåringer som siden ble funnet myrdet.

Frifunnet

Netanyahu viser også til de to rapportene som kom for en uke siden der Israel ble frifunnet for krigsforbrytelser. Både rapporten fra Israels egne spesialister og undersøkelsen fra pensjonerte generaler fra USA og Europa hevder at Israel fulgte internasjonale lover for krigføring da de forsvarte seg mot terrorister som dekket seg bak sivile innbyggere i Gaza.

– Israel begår ikke krigsforbrytelser, men forsvarer seg mot en morderisk terrororganisasjon som har begått mange slike forbrytelser. Kommisjonen venter at et land der innbyggerne er blitt angrepet med tusenvis av raketter, skal sitte rolig og se på, sier Netanyahu.

Diskreditert

Viseutenriksminister Tzipi Hotevely hevder FNs menneskerettsråd har fullstendig diskreditert seg selv.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Fra starten av var hensikten til denne rapporten å bakvaske staten Israel og Den israelske Hær (IDF) med det ultimate mål å undergrave Israels rett til å forsvare sine innbyggere, sier Hatovely i en uttalelse fra israelsk UD.

Hun hevder art Israel og IDF følger de høyeste standarder for internasjonal lov, og at Israel har et robust rettsvesen som sikrer kontroll med militære operasjoner.

– De tiltak som Israel gjorde under Gazakrigen for å beskytte sivile israelske og palestinske liv, er uten paralleller fra noen andre militære styrker, sier Hatovely.

Hamas avviser

Hamas-ledere avviste mandag beskyldningene fra UNHRC om at de hadde begått krigsforbrytelser under Gazakrigen samtidig som de roste kommisjonen for å beskylde Israel for det samme. De 4.500 prosjektilene som ble skutt inn over Israel, hevder Hamas-leder Ghazi Hamad var rettet mot israelske militære installasjoner og derfor lovlige. Talsmann for Hamas, Fawzi Berhoum, roser fordømmelsen av Israel i FN-rapporten.

– Hamas hilser velkommen fordømmelsen av sionist-okkupanten og dens krigsforbrytelser i den siste Gaza-krigen, sier Barhoum i følge Times of Israel.

FN-rapporten bruker de palestinske tallene for drepte i krigen, som sier at 1.462 sivile av totalt 2.251 palestinere ble drept. Israel beskylder Hamas for alle de sivile dødsfallene i Gaza fordi palestinerne benyttet seg av tett befolkede boligområder til utskyting av rakettene.

Israel mistet 73 personer i denne krigen.

UNHRC-rapport

Anklager Israel og Hamas for krigsforbrytelser under Gazakrigen sommeren 2014.

2.251 palestinere ble drept, av dem 1.462 sivile. 73 israelere ble drept.

4.500 raketter fra Gaza sutt inn over Israel.

Israel hevder kommisjonen er partisk og er ute etter å ta Israel.

Hamas avviser kritikken, men gleder seg over fordømmelsen av Israael.

UNHRC vil be Den internasjonale domstolen i Haag å løse konflikten.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
– Den palestinske regjeringen går av
Les også
Israel og Hamas diskuterer permanent våpenhvile
Les også
– Israel fulgte alle regler under krigen mot Hamas
Les også
Ikke lenger Israel-venner som er mest NRK-kritiskeKringkastingsrådet
Les også
– Israel har ingenting å skjuleRapporter