Hotellrom: En person har bestilt fire hotellrom i seks dager ved å bruke navnet til en av programlederne i Tv Visjon Norge.

Politiet henlegger ondskapsfulle brev «fra» Visjon Norge

Hotellrom er bestilt i deres navn, personer i menigheter de har besøkt har fått brev med sterke anklager, og kvinner i menighetsråd har fått brev om å møtes for å ha sex på et hotellrom. Stadig nye, falske brev sendes ut, angivelig fra programlederere i Visjon Norge. Politiet kan gjøre lite.

Har du tips om denne saken? Ta kontakt med oss: redaksjonen@dagen.no

Svein Johnsen er en av programlederne i TV Visjon Norge som er hardest rammet av falske brev signert med hans navn.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Men også grunnleggeren av den kristne TV-kanalen, Jan Hanvold , og programleder Geir Apold har opplevd en rekke falske brev som er signert med deres navn. Brevene er sendt til tilfeldige nordmenn med oppfordringer til å gi store gaver til tv-kanalen.

To år i fengsel

Ifølge den nye straffeloven kan den eller de som står bak de falske brevene, risikere fengsel i opp til to år.

«Den som ved skremmende eller plagsom opptreden eller annen hensynsløs atferd krenker en annens fred, straffes med bot eller fengsel inntil 2 år», heter det i straffeloven paragraf 266.

Tidligere ble slik opptreden straffet med inn til 1 år i fengsel. I den nye straffeloven, som trådte i kraft i juni, er rammen skjerpet. Men det hjelper ikke Svein Johnsen. For de plagsomme brevene han har anmeldt, er alle henlagt.

– Kan ikke trylle

TV-profilen anmeldte de første brevene 30. januar i år. Saken ble henlagt på grunn av manglende kapasitet, informerer Mona Vestheim ved Grenland lensmannskontor.

27. august leverte Svein Johnsen inn nye brev til politiet. Denne saken ble også henlagt for manglende opplysninger om gjerningspersonen.

– Vi har ingen konvolutter som er slikket på, ingen dna-spor å følge. Og hadde vi hatt det, måtte personen vært registret i vår database for at vi kunne funnet frem til vedkommende. Så lenge det ikke fins noen mistanke, er det lite vi kan gjøre. Vi kan ikke trylle, sier påtaleansvarlig Ingrid Vik til Dagen.

Les også:

Artikkelen fortsetter under annonsen.

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Innlegg av Dagen.

Nye brev

De siste ukene har nye brev havnet på kjøkkenbordet hjemme hos Johnsen. Disse er sendt til Kløverhotellet Gjøvik, Øren hotell og Scandic Elgstua. Ved sistnevnte hotell har gjerningspersonen bestilt tre dobbeltrom og tre enkeltrom i seks døgn. Bestillingene er signert Svein Johnsen.

I brevet står det at undertegnede ber om rom med bidé fordi han er «plaget av sterk avføringsinkontinens og er helt avhengig av hyppig vask og bleiebytte»

For hver gang slike ting skjer må Johnsen avkrefte bestillinger, dementere innhold og forklare at det hele er en dårlig spøk.

– Jeg leverer nok disse brevene inn til politiet i dag, sier Johnsen, selv om han ikke har de store forventningene til at saken blir oppklart.

Programleder Geir Apold har fortsatt håp om oppklaring. Han leverte inn anmeldelse av falske brev 7. oktober til Øvre Eiker lensmannskontor.

Her er saken etterforsket, men ikke påtalemessig avgjort.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det er litt for tidlig å si om saken kommer til å bli henlagt. Det kan være at det er manglende opplysninger om gjerningsmann, det kan tenkes, sier jurist Anne Norendal.

Prisen å betale

At profilerte personer blir utsatt for hensynsløs atferd er ikke helt uvanlig.

– Kjente personer blir utsatt for mye rart. Det er kanskje litt av prisen for å være en profilerte personer, men det er like fullt krenkende, og det kan være svært ubehagelig for den som opplever det, sier Kristin Andersen, politiførstebetjent og etterforskningleder ved Øvre Eiker lensmannskontor.

– Hva er motivasjonen hos dem som utgir seg for å være personer de ser på tv?

– Det varierer nok fra person til person. Noen er en irritert tilhenger, andre vil bare plage eller ha moro. Hvis vi sammenligner denne anmeldelsen med de i Skien ser vi jo at brevene rammer personer som jobber med det samme. Da kan man anta at det er samme person som står bak, sier Andersen.

Hvem denne eller disse personene er, forblir fortsatt et mysterium for programlederne i Tv Visjon Norge.

Johnsen fikk brevene om hotellbestillinger for tre-fire uker siden, men har ikke anmeldt dem ennå. Han frykter at det kan komme nye brev.

– Derfor har jeg ventet med å levere inn disse brevene til politiet. Jeg er usikker på hva som blir det neste, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også:

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Innlegg av Dagen.

Falske brev

En rekke falske brev har blitt sendt til tilfeldige nordmenn signert en av programlederne i TV Visjon Norge sitt program Studio Direkte.

Brevene har vært i omløp i omlag halvannet år.

Jan Hanvold, Geir Apold, Svein Johnsen og Hans Jacob Bekken er rammet av brevene.

Politiet ved Grenland politistasjon har henlagt to anmeldelser av slike brev.

I Øvre Eiker er det enda ikke avgjort om saken blir henlagt.

Les også
Forfulgt av falske brevTV Visjon Norge
Les også
Pårørende reagerer på håndskrevne brev fra Visjon Norge
Les også
Språkbruk i Visjon Norge
Les også
Visjon Norge-koden