Israels statsminister Benjamin Netanyahu er i hardt vær som følge av et kontroversielt lovforslag om å gjøre Israel til en jødisk nasjonalstat. Foto: Reuters / NTB scanpix

Peres hardt ut mot kontroversiell lov

Israels tidligere president Shimon Peres (91) går hardt ut mot det nye lovforslaget som vil gjøre Israel til en jødisk nasjonalstat.

Lovforslaget ble vedtatt etterdebatt i den israelske regjeringen søndag og skal legges fram i nasjonalforsamlingen 3. desember.

Kritikerne hevder loven vil undergraveIsraels demokratiske fundament og ytterligere svekke rettighetene til landets arabiske minoritet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Politiske årsaker

Shimon Peres slutter seg til kritikken og mener loven er et forsøk på å overprøve uavhengighetserklæringen fra 1948 av «helt åpenbare, politiske årsaker», skriverThe Jerusalem Post.

– Til min store skrekk ser jeg nå at det dannes sprekker som truer med å splitte nasjonen, sa Peres under enn minnemarkering for landets første president David Ben Gurion torsdag.

Denne loven vil ikke gi oss den freden vi behøver for å sikre at Israel også i framtida forblir en jødisk og demokratisk stat, fortsatte Peres.

Splittelse

StatsministerBenjamin Netanyahu og høyrepartietLikud forsvarer lovendringen og har lovet å fremme det med eller uten støtte fra sine koalisjonspartnere.

Splittelsen innad i regjeringskoalisjonen er så dyp at den planlagte avstemningen iKnesset, som skulle ha funnet sted onsdag, måtte utsettes.

FinansministerYair Lapid og justisministerTzipi Livni har gjort det klart at de kommer til å stemme imot lovforslaget, til tross for at det ble vedtatt i regjeringen søndag.