REDD: Imran Firasat er fengslet i Norge og venter på å blir sendt tilbake til Spania. Der har han mistet sin asylstatus og frykter å bli sendt videre til et muslimsk land.

Pakistansk islam-kritiker i fengsel i Norge

Den pakistanske konvertitten og islamkritikeren Imran Firasat har skapt furore i Spania med sin islamkritikk. Nå har han søkt om asyl i Norge, men er fengslet i påvente av å sendes ut av landet.

I Kongsvinger fengsel sitter en fortvilet Imran Firasat. Han har de siste ti årene markert seg som en kraftig islamkritiker, og har fått sin oppholdstillatelse trukket tilbake fra Spanske myndigheter. Norske myndigheter jobber nå for å få ham sendt ut av landet.

I samme fengsel sitter Mulla Krekar. Han er for tiden er i ferd med å sluttføre soning etter en dom for trusler mot nåværende statsminister Erna Solberg. Han kan ikke norske myndigheter sende ut fordi det kan medføre livsfare for ham.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Samarbeid med Terry Jones

Imran Firasat står bak den islam-kritiske filmen «The Innocent Prophet», og harhatt et samarbeid med den svært islam-kritiske amerikanske pastoren Terry Jones. Hans støttespillere mener at det er hans islamkritikk som gjorde at Spania trakk tilbake asylstatusen han hadde hatt i syv år.

Historien starter i Pakistan. Imran Firasat er muslim, men gifter seg med en buddhistisk kvinne fra Indonesia - noe som er forbudt i islam. De flyttet sammen og fikk sitt første barn. Forholdet ble da oppdaget, de ble arrestert og ifølge Firasats fortellinger til andre medier, ble begge torturert i fengselet.

De flyktet til Spania i 2004 og fikk asylstatus der. Basisen for deres asylsøknad var frykten for dødsstraff i Pakistan. Firasat vendte ryggen til islam og ønsket isteden å bruke tiden på å være en kritisk røst mot religionen.

– Årsaken til at denne islamkritikken er et ønske om frihet. Frihet til å gifte seg med hvem han vil og retten til å skifte tro. Han har utviklet en skepsis til kulturen som kan torturere ham for å gifte seg med en ikke-muslim, og han stiller spørsmål til denne kulturen, forklarer hans norske psykolog Arve Klausen. Klausen er av sin klient løst fra taushetsplikten.

Truet og fengslet av islamister

Firasat starteren blogg og deltar i den spanske debatten som en skarp islam-kritiker. Ien bloggartikkel på islam-watch forteller han hvordan denne aktiviteten gjør at han ved en anledning blir fysisk angrepet av muslimer i Spania. Han blir skremt, og i 2008 reiser han med familien til Indonesia, der han lover kona å ikke skrive islamkritisk. Han prøver seg med en anonym blogg, men blir oppdaget av indonesiske myndigheter og arrestert. Han skriver selv at han måtte bestikke tjenestemenn for å komme seg ut og hjem til Spania.

Les tenketanken The Gatestone Institutes omtale av Firasat

I 2012 begynner han å lage filmen «The Innocent Prophet». Denne filmen er på en time og full av karikaturer og islamkritikk. Ifølge den amerikanske organisasjonen «Middle East Forum», som har støttet Firasat over lengre tid, gjorde publiseringen av denne filmen at belgiske myndigheter økte sitt nasjonale sikkerhetsnivå fra to til tre.

Se et TV-Intervju med lederen for Middle East Forum

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Samtidig skal spanske myndigheter ha startet to uavhengige rettsprosesser mot ham. Først ved å så tvil om grunnlaget for hans oppholdstillatelse, samtidig ble han også siktet for å ha brutt den spanske loven om hets mot folkegruppe.

Rettergangen gjorde at han fikk et forbud mot å publisere filmen, noe som ikke hjalp da den amerikanske pastoren Terry Jones gjorde det istedenfor. Det er noe ulike forklaringer på hva han er dømt for og ikke. Men alt i alt, gjorde denne saken at han mistet sin oppholdstillatelse i Spania. Ifølge Firasats støttespillere i Norge frykter han for sitt liv om han blir sendt til et islamsk land, på grunn av sin islamkritiske virksomhet.

SE FILMEN THE INNOCENT PROPHET HER

Mister oppholdstillatelsen

– Jeg fikk opphold i Spania fordi jeg var i livsfare på grunn av min islamkritikk, men det er også derfor spanske myndigheter nå vil kaste meg ut av landet, har han sagt til avisen International Business Times.

Av frykt for å bli deportert tilbake til Pakistan eller Indonesia har Firasat flyktet til Norge.

– Han kom til Norge 8. juli, var på Refstad asylmottak og skulle videre til Torshov mottak 16. juli, men da ble han pågrepet og sendt til Kongsvinger fengsel, forteller Liv Finnseth som leder støttegruppen som forsøker å hjelpe pakistaneren.

Varetektsfengslet i Norge

17. juli ble han fremstilt forOslo tingrett. Ifølge rettsdokumentene har Politiets Utlendingsenhet opprettet en sak med sikte på å returnere ham til Spania etter Dublin III-avtalen, og venter bare på et svar fra spanske myndigheter. Norsk politi er redd han vil «unndra seg iverksettingen av vedtak som innebærer at han må forlate landet» ogkrever han varetektsfengslet, noe han også ble. Dermed sitter han nå fengslet på Kongsvinger. Ifølge støttespillerne skal Firasat bli sendt ut av landet allerede førstkommende mandag. Hverken UDI eller Politiets Utlendingsenhet vil bekrefte disse opplysningene.

– Jeg merker en pasient som er full av frykt. Han snakker fort og hektisk, forteller psykolog Arve Klausen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg vil tro at norske myndigheter mener han betyr trøbbel for dem, og vil få ham ut av landet i fred og ro i ly av sommerferien, sier Klausen.

Han får støtte av Finnseth i Firasats støttegruppe, som mener at det er frykten for islam som gjør at norske myndigheter vil ha ham ut av landet.