Pakistansk familie kastet ut av Norge

En kristen familie som søkte om asyl i Norge ble onsdag sendt med fly til Lahore i Pakistan.

Det bekrefter familiens advokat,Maggi Rødvik, til Dagen. Familien kom til Norge i fjor og oppgav at de følte seg truet på livet av muslimer iPakistan, men fikk avslag på søknaden. Flere organisasjoner har den siste tiden også bekreftet økt forfølgelse av den kristne minoriteten i landet.

David Aanje, pastor iLivets Senter Hamar der familien har gått til gudstjeneste, møtte de fem påTrandum utlendingsinternat tirsdag kveld.

– Det var mye tårer og de var svært fortvilet. Det var en veldig alvorstynget stund. De visste jo at de skulle ut av landet. Vi lovet at vi skal fortsette å jobbe for saken og at siste ord ikke er sagt. Vi fikk formidlet håp og fikk bedt for dem. Det var en veldig spesiell stund, særlig med tanke på at vi ikke vet hva som vil skje når de kommer til Pakistan, sier Aanje.

Familien ble hentet på Trandum i 14-tiden onsdag, før de ble satt på et fly tilLahore.

– Jeg følte meg helt følelsesmessig utladet etterpå. Det virker som de er veldig sterke, de gir ikke opp håpet, selv om de var triste og fortvilede, sier Aanje.

Ingen kontakt

Flere i menigheten er sterkt opprørte etter utsendelsen. De har fortsatt ikke klart å etablere kontakt med familien etter at de landet i Pakistan i natt norsk tid.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg tenker at vi må fortsette å ta opp saken på politisk hold og medUtlendingsdirektoratet, sier pastoren.

Familiens advokat Maggi Rødvik bekrefter overfor Dagen at det nå vil bli tatt ut søksmål mot staten for å kreve at familien likevel får opphold i Norge. Det betyr at saken vil bli prøvd i rettssystemet.

Stadig verre

Samme dag som familien ble kastet ut, kom en ny rapport fra den Hong Kong-baserte menneskerettighetsorganisasjonen Asian Human Rights Commision. Organisasjonen slår fast at situasjonen for de kristne i Pakistan stadig forverres.

I en rekke saker der kristne har blitt utsatt for angrep fra muslimer har politiet unnlatt å gjøre noe for å beskytte den kristne minoriteten. Dette gjelder blant annet personer som har blitt urettmessig anklaget for blasfemi. 


«Situasjonen blir verre dag for dag. De kristne lever i konstant frykt for at husene deres kan bli satt i flammer om ikke politiet passer på døgnet rundt», heter det i rapporten som er gjengitt i Christian Post.

Utlendingsdirektoratet regner ikke kristne som en forfulgt gruppe i Pakistan, men viser til at de kan komme i en utsatt situasjon i forbindelse med lokale konflikter. Dette står i strid med innholdet i en rapport som ble lagt frem for det britiske Underhuset i vinter, som Dagen tidligere har omtalt.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Her går det tydelig frem at kristne, så vel som andre religiøse minoriteter, er forfulgt i Pakistan. Det vises til at forfølgelsen ikke bare dreier seg om ekstreme islamister, men at både blasfemilover og fiendtlige holdninger blant vanlige muslimer skaper problemer for den religiøse minoriteten.

«Kristne i Pakistan er i en helt reell fare for forfølgelse, både i form av voldsbruk og psykisk tortur, fra både statlige og ikke-statlige aktører», heter det i rapporten, som er basert på vitneforklaringer fra en rekke uavhengige kilder.

Datteren ble kidnappet

En av døtrene i den utsendte familien skal ha blitt kidnappet av en muslim i 2008 som ville gifte seg med henne og holdt fanget i flere måneder. Hennes skjebne er ikke unik. Rundt 700 pakistanske jenter mellom 12 og 25 år blir utsatt for slike bortføringer årlig, ifølge en studie fra Movement for Solidarity and Peace in Pakistan (2014).

Etter bortføringen skal en av sønnene i familien flere ganger ha blitt angrepet av muslimer. Problemene ble så store at familiefar David Masih i 2015 flyktet til Norge, til tross for at de var velstående og hadde et materielt godt liv i Pakistan.

Siden de flyktet skal det også ha blitt trykket blasfemianklager mot David Masih i en pakistansk avis. Norske myndigheter fant imidlertid ikke historien familien fortalte troverdig og avviste deres søknad om opphold. De ble pågrepet i forrige uke og skal nå være fremme i Pakistan. Det har ikke lykkes Dagen å få kontakt med familien.

Familien fikk først avslag på asylsøknaden hos Utlendingsdirektoratet, før saken ble anket tilUtlendingsnemnda.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

«De har slått meg, mange ganger. De sier at søsteren min må bli muslim og gifte seg med dem. Hvis ikke blir hele familien min drept», har den ene sønnen fortalt i et intervju med norske myndigheter.

Nemnda mente at familiens forklaring om hva som hadde skjedd fremstod som lite troverdig. Det går frem av sakspapirer Dagen har lest.

– Innsendte dokumenter i denne saken har etter en helt konkret vurdering ikke blitt tillagt vekt. Det samme gjelder denne uttalelsen, sier fungerende seksjonssjefMari Kjenner.