Nye anklager mot Hanvold i NRK-dokumentar

Brennpunkt­dokumentar anklager Visjon Norges sjef Jan Hanvold for å sitte på begge sider av bordet.

Nett-TV:Her kan du se hele NRK-dokumentaren

Se klipp fra TV-programmet:

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Eiendomsbaron

En dokumentar som sendes på NRK tirsdag kveld gir et innblikk i hvordanJan Hanvold har bygget oppVisjon Norge som en av Skandinavias største kristne institusjoner.

Samtidig dokumentererBrennpunkt hvordan Hanvold personlig har slått seg opp som eiendomsbaron langs Drammenselven, der han er involvert i rundt 15 ulike selskap og stiftelser.

Flere av Hanvolds private selskaper selger tjenester til Visjon Norge, hvor Hanvold er grunnlegger, ansvarlig redaktør og styreleder. Det betyr at de mange selskapene som Hanvold eier privat nyter godt av de mange hundre millionene som de siste årene har strømmet gjennom systemet.

Jan Hanvold selv sitter på flere sider av bordet når pengene skal fordeles. Han kan for eksempel lage en arbeidskontrakt med seg selv og Visjon Norge. Hanvold undertegner både som arbeidsgiver og arbeidstaker. Dessuten kan han lage utleieavtaler hvor han skriver under både som leietaker og utleier.

Dagen har også tidligere omtalt at Hanvold ligger på lønnstoppen i Kristen-Norge.

For eksempel fremgår det en avtale om husleie av et bygg til 24.000 kroner i måneden, med en bindingstid på fem år, der Hanvold eier bygget han leier ut til TV Visjon.

TV-kanalen er godt kjent for sin innsamlingsvirksomhet. Tidligere har Hanvold også appellert til faste givere om å åpne lommebøkene for å unngå nedleggelse, samtidig som han personlig har tjent godt på utleie av lokaler til TV-kanalen.

Avfeiende

Til Brennpunkt svarer Hanvold til dels avfeiende og til dels unnvikende.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det er helt høl i hue at du sammenlikner det, svarer han på spørsmål om hvorvidt han leier ut et bygg til reell markedspris.

NRKs journalist konfronterer Hanvold med at Drammes Tidene og TV Buskerud tidligere hadde leid bygget til en langt lavere pris.

– Det var det, svarer Hanvold kryptisk og bryter ut i et bredt smil.

– That’s it, det var det, sier Hanvold på engelsk og fortsetter:

– Jeg har ingen kommentar til det.

Hanvold får også et spørsmål om et konkret utleieobjekt. Journalisten spør om det var nødvendig å kreve så høy leie.

– Det var det, svarer Hanvold.

– Hvorfor var det nødvendig? spør journalisten. Hanvold svarer med et motangrep:

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Er dette et avhør? Det har jeg ingen kommentar til. Det må du bare finne ut selv.

Mange hatter

Ekspert på markedsføringsloven, Monica Viken ved BI, har ikke sett Brennpunkt-dokumentaren, men sier på generelt grunnlag at det er klokt å være ærlig om egne økonomiske interesser.

– Hvis man føler at man sitter med mange hatter, kan det inntre en opplysningsplikt. De bakenforliggende forhold må tåle dagens lys.

Hun sier at dette også gjelder for markedsføring:

– Når det gjelder markedsføringsloven er det god markedsføringsskikk at man legger frem alle relevante opplysninger.

«Korsfester» meg

Dagen var i kontakt med Hanvold før helgen, før Dagen hadde sett dokumentaren. Da slo Hanvold tilbake mot NRKs fremstilling.

– Brennpunkt er Brennpunkt. NRK har seilt under falsk flagg. De sa at de ville lage en dokumentar om kristenheten utenfor Den norske kirke. Jeg sa at det hørtes bra ut. Så slapp vi dem til. De har holdt på i seks måneder og tatt opp mellom 40 og 50 timer, forklarer tv-gründer Jan Hanvold Tv Visjon Norge.

– Jeg føler meg beæret over at NRK bruker en million kroner på å korsfeste meg, sier Hanvold.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Mener du NRK kommer med usannheter?

– Ja, det kan du si. Nå har jeg ikke sett alt ferdig klippet enda, men NRK gir ikke et objektivt bilde av oss. Jeg sa til dem at de burde være med til Moldova og se bistandsarbeidet vårt, men det hadde de ikke budsjett til. Nå ender dette opp med en ironisering over oss, sier Hanvold.

TV-Visjon-gründeren sier han ikke synes saken er ubehagelig og viser til at han mener seg mobbet av mediene i 30 år.

– Det er som Jesus sier: Gled og fryd dere på den dagen. Jeg velger å bare velsigne disse folkene. Det er min holdning, sier Hanvold, og legger til:

– Våre partnere vet hva vi står for.

Viser råopptak

– Vil du forsøke å korrigere bildet som blir vist i NRK Brennpunkt?

– Jeg har ikke behov for det. Jeg vil helst ikke forsøke å forklare noe som helst. Men vi har tatt opp alle intervjuene de har gjort med meg. Så jeg kommer nok til å sende opptakene, sier Hanvold.

Han forteller at kanalen alltid tar opp intervjuer gjort for tv, for å kvalitetssikre innholdet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi gjør det fordi media vrir og vrenger på sakene, sier Hanvold, som mener NRK også «hundser» med Finn Jarle Sæle. Han er også intervjuet om TV Visjon i Brennpunkt-dokumentaren.

Etter at Dagen hadde sett dokumentaren mandag, besvarte ikke Hanvold våre forsøk på å komme i kontakt med ham.

Vebjørn Selbekk på lederplass i Dagen:

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Innlegg avDagen.