Lege og professor Ole Frithjof Norheim blir ny leder av Bioteknologirådet. Her fra Prioriteringsutvalgets overlevering av utredningen om prioritering i helsetjenesten til helse- og omsorgsminister Bent Høie i november 2014. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Ny leder for Bioteknologirådet

Lege og professor Ole Frithjof Norheim ble fredag i statsråd utnevnt til ny leder av Bioteknologirådet. Han overtar etter Kristin Halvorsen.

Norheim, som er professor i medisinsk etikk ved Universitetet i Bergen, overtar etter Halvorsen 15. april. Halvorsen har vært rådets leder siden 2014. Utnevnelsen gjelder fram til 1. mai 2023.

– Jeg har vært opptatt av bioteknologi i mange år, og er glad for utnevnelsen. Bioteknologi kan bidra til bedre velferd. De mulighetene må vi ta vare på, samtidig som vi legger vekt på samfunnsmessige og etiske utfordringer, sier Norheim.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Norheim var fra 2010 til 2017 leder for etikk-komiteen i Helse Bergen og ledet også Prioriteringsutvalget som la fram sin rapport om hvordan myndighetene best møter dagens prioriteringsutfordringer i helsesektoren i 2014.

– Å være leder for Bioteknologirådet er en ny utfordring, som innebærer å løfte etikk opp på samfunnsnivå. Jeg vil legge vekt på at Bioteknologirådet skal gi uavhengige råd, der vi får fram variasjoner i synspunkt knyttet til genmodifiserte organismer og bioteknolog, sier Norheim i en pressemelding fra Bioteknologirådet.

Ny nestleder er Kristin Solum Steinsbekk, førsteamanuensis ved Institutt for bioingeniørfag ved NTNU.

Bioteknologirådet er et frittstående, rådgivende organ som er oppnevnt av regjeringen og er blant annet en høringsinstans for norske myndigheter i forbindelse med saker som vedrører moderne bioteknologi.