– Jeg er bekymret fordi vi mange steder ser et økt press på menneskerettighetene, sier utenriksminister Børge Brende. Foto: Bertil Ericson / TT / NTB scanpix

Norge trapper opp kampen for menneskerettigheter

Kampen for menneskerettigheter skal heretter gjennomsyre norsk utenrikspolitikk. Utenriksminister Børge Brende (H) er bekymret for hvordan de universelle rettighetene etterleves internasjonalt.

Utenriksminister Børge Brende er bekymret for hvordan de universelle rettighetene etterleves internasjonalt.

– Det er et gap mellom de forpliktelser statene har påtatt seg og etterlevelsen av menneskerettighetene i praksis. Jeg er bekymret fordi vi mange steder ser et økt press på menneskerettighetene, spesielt sivile og politiske rettigheter som ytringsfrihet og forsamlingsfrihet, sier Brende.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Konsekvenser for bistanden

– Manglende respekt for menneskerettighetene er en krenkelse av enkeltindividet. Det hindrer samfunnsutviklingen og har negative konsekvenser lokalt, nasjonalt og internasjonalt, sier Brende.

Satsingen på menneskerettigheter kan få konsekvenser for bistanden. Regjeringen vil heretter stille tydelige krav om at mottakerne viser vilje til fremgang innen menneskerettigheter, demokrati og rettsstatsutvikling, og vil straffe unnlatelser med kutt i bistanden.

– Vi vil ikke subsidiere dårlig styresett, uttalte Brende på Norads årskonferanse torsdag.

Innspill

Brende har fått over 400 forslag fra nesten 40 organisasjoner i arbeidet med stortingsmeldingen.

– Dette viser kraften i det norske engasjementet for menneskerettighetene, sier utenriksministeren.

Norsk Folkehjelp mener at Norge bør ta et spesielt ansvar i land der norske selskaper har næringsinteresser.

– Regjeringen bør stille særlige krav til selskapene og gi støtte til lokale organisasjoner som jobber for at menneskerettigheter overholdes i investeringer og næringsutvikling, skriver Folkehjelpen i en pressemelding.

Les også
Vinner av Fritt Ord-pris fengslet i Aserbajdsjan
Les også
Flertall på Stortinget vil beholde kirkeasylDette er saken
Les også
Satyarthi: – De er våre barn
Les også
Malala Yousafzai: Talibans unge utfordrer