En palestinsk gutt står i ruinene av ødelagte hus i Gaza by. Foto: Reuters / NTB scanpix

Norge og Egypt skal holde giverkonferanse for Gaza

Egypt og Norge skal sammen med den palestinske presidenten Mahmoud Abbas holde en giverkonferanse for gjenoppbygging av Gaza.

Datoen for giverkonferansen, som finner sted i Kairo, er ennå ikke satt.

Invitasjonene til konferansen vil bli sendt ut når partene er enige om en ny våpenhvile, opplyser Utenriksdepartementet (UD)

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Befolkningen iGaza lider og det haster med øyeblikkelig hjelp. FN og frivillige organisasjoner er allerede i gang, blant annet med norsk støtte. Grunnleggende infrastruktur må repareres slik at befolkningen får elektrisitet, vann og kloakk, sier utenriksministerBørge Brende (H).

Ifølge UD er skadene påGazastripen større enn etter krigen fra 2008 til 2009. Brende sier konferansen skal støtte opp under våpenhvilen, men også gi et signal om at forholdene på Gazastripen må endres.

– Gaza kan ikke gjenoppbygges slik det var. Det internasjonale samfunnet kan ikke uten videre forventes å bidra til nok en gjenoppbygging, sier utenriksministeren.

Den midlertidige våpenhvilen mellomIsrael og de palestinske fraksjonene går ut mandag kveld.

Ønsker tostatsløsning

Søndag sa tidligere utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) at tiden er inne til å diskutere alternativer til en tostatsløsning for Israel og palestinerne.

– Før de begynner å snakke om penger, bør de snakke om hele prosjektet er på riktig kjøl eller om man skal tenke helt annerledes og utenfor boksen, sa Eide som nå er direktør i Verdens økonomiske forum, til NRK.

Utenrikskomiteens leder Anniken Huitfeldt (Ap) sier dette er Eides syn, og at Arbeiderpartiet fortsatt ønsker en tostatsløsning.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Men håpet mures inne av stadig nye bosetninger. Hvis dette fortsetter, så står vi overfor en enstatsrealitet, sa Huitfeldt til NTB søndag.

Brende sier til NRK at det bør jobbes for å heve blokaden av Gazastripen, stoppe de ulovlige bosetningene og jobbe for en tostatsløsning.