Norge skal bidra til både EUs og NATOs styrker i året som så vidt er begynt, forteller forsvarsminister Ine Marie Eriksen. Arkivfoto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Norge i beredskap for NATO og EU

Fra årsskiftet bidrar Norge til EUs militære beredskapsstyrke. I tillegg skal Telemark bataljon stå i beredskap for NATOs reaksjonsstyrke NRF.

Det første oppdraget varer et halvt år og innebærer at norske soldater blir en del av Nordic Battle Group, som ledes av Sverige. Det viktigste norske bidraget her blir å være eskorte for en logistikkbataljon, skriver Forsvarsdepartementet i en pressemelding.

I tillegg stiller Norge med tre stabsoffiserer, samt eksperter innen vedlikehold og logistikk, militærpoliti og transport, til sammen rundt 50 personer.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Konkret skritt

– Norge har lenge støttet EUs forsvars- og sikkerhetspolitikk. EUs innsatsstyrke er et konkret skritt for å forbedre den europeiske evnen til å reagere raskt hvis en krisesituasjon oppstår, sier forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H). Også i 2008 og i 2011 deltok Norge i en nordisk innsatsstyrke.

NATO-beredskapen består av flere elementer. I tillegg til Telemark bataljon stiller Norge med en fregatt, kystkorvetter og minerydderfartøy.

Kort varsel

– I dagens sikkerhetspolitiske situasjon legger NATO stor vekt på å ha styrker som kan stille der det trengs på kort varsel. Norge vil i år være tungt inne i denne styrken, sier Søreide.

NATO har også vedtatt at det skal opprettes en ny styrke, som kan reagere enda raskere enn NRF, den såkalte Very High Readiness Joint Task Force (VJTF).

– Det jobbes nå med planene og rammene for den nye styrken, men allerede i 2015 vil Telemark bataljon, sammen med tyske og nederlandske avdelinger teste ut deler av det nye konseptet, sier forsvarsministeren.

Les også
Moderaterna vil utrede svensk NATO-medlemskap
Les også
Hva i all verden skal vi med EU?
Les også
Sverige bekrefter miniubåt i Stockholms skjærgård
Les også
USA og Norge bruker mest på forsvar per innbygger
Les også
– NATO har fullført jobben i Afghanistan