Illustrasjonsfoto: Erik Johansen / NTB scanpix

Nordmenn redd for å bli smittet av flyktninger

Mange nordmenn kontakter Folkehelseinstituttet fordi de er bekymret for å bli smittet av flyktninger som kommer til landet. Ingen grunn til bekymring, svarer instituttet.

– Noen har en del fantasifulle bekymringer, som at setene på bussen skal bli infisert av smittsomme sykdommer. Enkelte har begynt å bruke hansker, sier overlege Trude Arnesen ved avdeling for infeksjonsovervåking i Norsk folkehelseinstitutt til NRK.

Så langt i september er det kommet 2.800 flyktninger og asylsøkere til landet. Den økte tilstrømmingen fører til økt bekymring, men det er det ingen grunn til, beroliger Arnesen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det er ingen spesielle forholdsregler man trenger å ta. Flyktningene bærer ikke med seg noen sykdommer som vi ikke har i vår flora allerede.

Tross forholdene underveis langs fluktrutene, er ikke de som kommer sykere enn nordmenn flest.

– Vi vet at det er de friskeste i en befolkning som migrerer. Det er de som har krefter og ressurser til å klare en slik reise, forklarer hun.

Hennes anbefaling er like enkel som den er velkjent: Følg de ordinære vaksinasjonsprogrammene og de generelle rådene, som å ha god håndhygiene.

Les også
EU styrker støtten til Syrias nærområder
Les også
EU advarer medlemsland mot brudd på asylreglene
Les også
9.000 flyktninger og migranter til Kroatia på én dag
Les også
Raser mot fordeling av asylsøkere
Les også
Jan Egeland skal lede Syria-gruppe i FN-regi