New Yorks eks-borgermester reiser til Israel

Milliardæren og eks-borgermester i New York, Michael Bloomberg, sa tirsdag at han vil fly til Tel Aviv for å vise sin solidaritet med Israel.

Bloombergs reise og oppfordring om å oppheve flyforbudet USA innførte, setter ham i konflikt med amerikanske myndigheter som innførte forbudet for å beskytte amerikanske borgere etter at en rakett traff et hus like ved flyplassen i Tel Aviv.

Han oppfordret amerikanske luftfartsmyndigheter FAA til å oppheve forbudet, som han kalte en ufortjent seier for Hamas.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

På Twitter kunngjorde han at han vil fly til Israel på et fly fra det israelske selskapet El Al for å vise at det er trygt å fly til Israel.

El Al har fortsatt å fly på Ben Gurion-flyplassen etter at en rekke amerikanske og europeiske flyselskaper kansellerte sine flygninger.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu har bedt USA oppheve forbudet, men utenriksminister John Kerry svarte at det er opp til FAA å evaluere sikkerheten for amerikanske flypassasjerer, og at utenriksdepartementet ikke blander seg inn i FAAs vurderinger.

Bloomberg var i åtte år borgermester i en by som har åtte millioner innbyggere og USAs største jødiske befolkning. (©NTB)

Operation Protective Edge

Konflikten brøt ut igjen etter drapene på én palestinsk og tre israelske tenåringer i juni.

8. juli startet Israel militæraksjonen «Operation Protective Edge» som svar på raketter fra Gazastripen.

Antall drepte palestinere i konflikten var onsdag ettermiddag650, ifølge palestinske helsemyndigheter. 27 israelske soldater er drept, ifølge israelsk militære. I tillegg er to sivile israelere drept i rakettangrep fra Gazastripen.

Det israelske forsvaret sier at målene for offensiven er utskytingsramper for raketter, tunneler fra Gazastripen til Israel og oppholdsstedene til medlemmer av væpnede palestinske grupper.

15. juli ble et egyptisk forslag om våpenhvile mellom partene avslått av Hamas.

17. juli beordret Israels statsminister Benjamin Netanyahu militæret til å starte en bakkeoffensiv på Gazastripen. Siden da har antall drepte i konflikten steget kraftig.

Israel fortsatte sin offensiv på Gazastripen tirsdag, samtidig som USAs utenriksminister og andre internasjonale og regionale ledere forsøker å presse fram en våpenhvile.

(Kilder: Haaretz.com, Ritzau, NTB) (©NTB)

Les også
Vil stoppe rakettangrep en gang for alleOperation Protective Edge
Les også
SAS og Norwegian innstiller avganger til Israel
Les også
Flypassasjerer strandet i Tel Aviv