Demonstrasjonen mot Den islamske staten (IS) og Profetens Ummah gikk fra Grønland i Oslo og avsluttes med appeller foran Stortinget. Først i toget gikk muslimske ledere. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Muslimer i tog mot islamistene

 «Islamister får ikke lov til å kidnappe religionen min»

 «Islamister får ikke lov til å kidnappe religionen min», sier Ap-politikerHadia Tajik til Dagen. Se video-intervjuet med henne øverst på siden.

Yousef Assidiq ved Minotenk holdt andre appell ved Grønland torg.

– Jeg er glad for muligheten til å si at vi må ta byen vår tilbake. Det har vi gjort fra rasister og antiislamister, nå skal vi ta tilbake byen fra islamister, sier Assidiq prosjektlederen i Minotank til Dagen.

Klikk her for å se bildeserien fra demonstrasjonen (oppdateres)

Det er første gang muslimer kommer sammen i Oslos gater for å demonstrere mot muslimer.

Folkehav

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det er er skikkelig folkehav på Grønland. En rekke appeller holdes av representanter for islamske menigheter og innvandrergrupper. Mengden preges av både innvandrere, muslimer og hvite nordmenn i alle aldre.Appellantene applauderes ofte.

– Mange har vært frustrert lenge over brutale bilder fra Irak. Denne demonstrasjonen ble planlagt for to uker siden, før VG intervjuet Ubaydullah Hussain, men det var da begeret rant over for mange.

– Jeg har jobbet mot ekstremisme i fire år, så det er et slags høydepunkt at vi er så mange for noe så viktig, sier Assidiq.

Han forteller til NTB at hanble spyttet på av medlemmer av Profetens Ummah da han kom til Oslo sentrum tidligere i dag.

Nett-TV:Se Assidiqs appell på Grønlands torg

Frikirken

Artikkelen fortsetter under annonsen.

MensAnne-May Grasaas representerer Den norske kirke og Norges kristne råd på demonstrasjonen, støtter Frikirkens synodeformann opp på privat basis.

– Det er så viktig at vi er med og taler det samme språk at det er helt forkastelig det IS står for. Slike ytringer her til lands sier vi nei til. Dette må reise oss opp og stå sterkt i mot. Det er veldig flott at muslimene reiser seg opp og at vi andre kan være med og støtte, sierArnfinn Løyning til Dagen.

Klikk her for å se bildeserien fra demonstrasjonen (oppdateres)

– Viktig støtte til muslimer

KrF-lederKnut Arild Hareide var blant partilederne som hadde møtte opp på Grønland for å delta i toget.

– Jeg tror det blir flotte timer. Jeg har sett og møtt unge muslimer som sier tydelig fra om hva som er deres verdier, sa Hareide til NTB før demonstrasjonen startet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han mener markeringen blir enda sterkere fordi samtlige norske partier og partiledere er til stede.

– Det tror jeg er en viktig støtte til muslimer i Norge, sier Hareide til NTB.

SV-lederAudun Lysbakken kaller arrangementet en maktdemonstrasjon.

– Vi viser at Profetens Ummah er et helt marginalt fenomen, sier han.

– Alle partier og mange religiøse grupper står sammen her, og en markering mot terror er fint å kunne være med på, sier Senterpartiets leder,Trygve Slagsvold Vedum, om hvorfor han deltar.

Til Stortinget

Fra Grønland til Stortinget  gikk demonstrasjonstoget med norske muslimer til Stortinget. De viser sin avsky mot Den islamske statens (IS) ugjerninger i Irak.

Først i toget gikk muslimske ledere.

Nett-TV:Her er demonstrasjonstoget på vei mot Stortinget

På forhånd hadde over 2700 personer varslet via demonstrasjonens Facebook-siden at de ville stille seg bak parolene «Nei til ISIS», «Sammen mot terror, sammen for fred» og «Ikke i islams navn!».

– Vi bryr oss

NorskkurdiskeCiwan Maksut Can kommer så godt som direkte til demonstrasjonen i Oslo fra Syria. Der har hanbidratt i hjelpearbeidet for yezidier som har flyktet fra IS i Irak.

– Da jeg var i Syria følte jeg at jeg var langt fra Norge, men med denne demonstrasjonen føler jeg at jeg fortsatt hjelper dem. Vi viser at vi bryr oss, sier han.

– Jeg føler jeg er på riktig side. Jeg føler meg trygg på at jeg forsvarer riktige verdier som likestilling og demokrati. Men IS er ikke bare en trussel mot oss, men også mot hele verden. Derfor er det viktig at Vesten støtter opp, mener Can.

46 organisasjoner og menigheter støtter demonstrasjonen, deriblant en rekke muslimske menigheter, ungdomspartier, Den norske kirke, Amnesty, Islamsk Råd Norge og Norges Kristne Råd. I tillegg deltar alle lederne for partiene på Stortinget

– Arbeidet må fortsette

Shoaib Sultan er rådgiver med ansvar for kartlegging av høyreekstreme miljøer hos Antirasistisk Senter. Mandag kveld var han i Tyrkia, men fulgte demonstrasjonen i Oslo på nett-TV.

På Facebok skriver han: – Ser på demonstarsjonen ‪#‎No2ISIS‬ fra Istanbul. Mange tanker raser gjennom hodet. Det er flott å se at så mange har møtt opp. Men viktig at man ikke lar det stoppe her, men at man fortsetter arbeidet.