En gjeng gikk fram under forelesningen til Øyvin Hasting for å vise sin uenighet.

Møtte opp for å protestere mot homoterapi

En gruppe demonstranter avbrøt foredraget til overlege og psykiater Øyvin Hasting ved NLA.

Tirsdag ble det arrangert et seminar ved NLA høgskolen i Sandviken i Bergen der det blant annet skal forklares hvordan man kan forlate homoseksuell praksis og følelser.

Arrangementet, som nettverkene Frimodig Kirke og Til Helhet står bak og elever ved skolen har reagert kraftig på annonsen for seminaret.

Men da overlege og psykiater Øyvin Hasting hadde holdet fem minutter av foredraget sitt, gikk en gjeng fram og stanset det hele.

– Folk tar sine liv på grunn av dette, sa en av dem.

Etter noen minutter forlot de lokalet.

Elisabeth Meling (41) som selv er transkjønnet, lesbisk og kristen, tok ordet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Julie Lothev Jørgensen (20) og Juliane Hamre (22) er begge elever ved NLA og har stilt opp for å vise hva de mener om foredraget tirsdag kveld. Foto: Bjørn Olav Hammerstad

Reagerer

Julie Lothe Jørgensen (20) og Juliane Hamre (22) er begge elever ved NLA og har stilt opp for å vise hva de mener om foredraget tirsdag kveld.

– Jeg reagerer veldig sterkt for at noe så hatefullt blir arrangert på en skolearena. Det er 2019 og det skulle jo være lov å kunne være med den man ville uten å høre at det er noe feil med deg og at du må konvertere.

– Vi er fullt klar over at dette er en kristen skole, men dette er jo ekstremt. Derfor reagerte mange av oss på dette. Vi er kommet for å vise at vi er uenige.

– Tror du at homofile kan bli heterofile?

– Nei, du er født slik du er. Det er et vanskelig spørsmål, men du skal ikke tvinges til å føle noe spesielt. Det er opp til deg selv hvem du vil elske.

En kvinne som ønsker å være anonym viser sin reaksjon på seminaret på NLA. Foto: Bjørn Olav Hammerstad

Praktiseres ikke i Norge

Den irske foredragsholderen Mike Davidson markedsføres som tidligere homofil og en som vil svare på spørsmål om «hvordan man kan hjelpe de som ønsker å forlate homoseksuell praksis og følelser».

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Den andre foredragsholderen er den norske overlegen og psykiateren Øyvin Hasting. Han er invitert for å snakke om transseksualitet.

Hasting samarbeider blant annet med organisasjonen Til Helhet som har blitt kritisert for å utføre såkalt konverteringsterapi, som betyr å hjelpe homofile til å bli heterofile. Leder Jens Fredrik Brenne har tidligere sagt at organisasjonen ikke driver med slik terapi.

Hasting sier til Dagen at han egentlig ikke skjønner hva såkalt konverteringsterapi er for noe.

– Det fins ikke noe slik terapi, sier psykiateren.

Han har hørt om fagpersoner i USA som har hjulpet homofile som ønsker å endre seksuell orientering.

– Men det skjer gjennom ordinære terapimetoder innenfor fagfeltet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vet du om at dette praktiseres i Norge?

– Nei. Jeg har ikke hørt om at dette praktiseres i Norge.

Han er klar over at den irske foredragsholderen Mike Davidsen gjør det.

Har hørt vitnesbyrd om endring

– Tror du selv at homofile kan bli heterofile?

– Ja, det tror jeg kan skje. Det er veldig individuelt, og man kan aldri si på forhånd om en endring kan skje. Men vi har mange vitnesbyrd om at slike endringer har skjedd. Kjønnsidentiteten er flytende og kan endres, sier Hasting.

Psykiateren mener at nyere forskning slår tvil om at homofili er knyttet til genene.

– Det vi kan si til nå er at homofili har minimal genetisk betydning. Noen påstår at man er født sånn, men det er altså ikke noe forskningen har bevist. Men det kan jo skje ting i svangerskapet vi ikke kjenner til. Vi lar oss forme som mennesker hele livet.

Mike Davidson, forteller om hvordan han gikk fra å være homofil til å bli heterofil. Foto: Bjørn Olav Hammerstad

– Ulike stemmer må bli hørt

Arve Kjell Uthaug i Frimodig Kirke Bjørgvin bekrefter at Davidson skal fortelle sin historie om hvordan han «forandret sin seksuelle dragning».

Han forteller til Bergens Tidende at målet med arrangementet er at de to foredragsholderne Mike Davidson og Øyvin Hasting skal dele sine erfaringer synspunkt og tanker rundt homoseksualitet.
– Mike Davidsons historie er at hans seksuelle orientering har blitt forandret. Det er ikke slik at vi sier at det skal være sånn for andre, men vi åpner for at slike stemmer skal bli hørt, sier han til avisen.

Tirsdag kveld fortalte Mike Davidson om hvordan han gikk fra å være homofil til å bli heterofil.

– Jeg er ikke her for å vise mangel på respekt på homofile eller forandre homofile eller transpersoner. Jeg er bare her fordi noen ønsker en endring. De vil jeg hjelpe, sa Davidson.

Les også
Elever ved NLA reagerer på seminar der eks-homofil tilbyr hjelp bort fra homofil praksis
Les også
Grøvan: – Ap-forslaget er et overtramp mot trossamfunnKONVERTERINGSTERAPI