Deltakelsen i GayPride-paraden lørdag var trolig den største noensinne. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Motdemonstrantene uteble under homoparaden

Motdemonstrantene glimret med sitt fravær da flere tusen mennesker gikk den årlige homomarsjen GayPride gjennom Oslos gater lørdag.

Med Oslos ordfører Fabian Stang (H) og kulturminister Thorhild Widvey (H) i spissen gikk GayPride-paraden som planlagt fra Grønlandsleiret til Rådhuskaia rundt klokka 13 lørdag. Det var ventet rekordoppmøte med mellom 15.000 og 20.000 deltakere, får NTB opplyst.

På fortauene melder politiet om «flere titall tusener» tilskuere.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Oslo politidistrikt opplyser dessuten at de tillyste protestene mot at homser og lesber skulle få marsjere gjennom sentrumsgatene, så ut til å ha stilnet før de i det hele tatt fikk startet.

– Det ser ut til at disse motdemonstrasjonene ikke blir noe av, men vi er uansett forberedt på å bidra til at paraden går for seg på en verdig og fin måte, sa politiets innsatsleder Arve Røtterud til NTB.

Les også: 15 menigheter støtter homofestivalen

Største noen gang

Ordfører Fabian Stang understreker overfor NTB at Oslo har plass til alle. At paraden vekker så sterke reaksjoner, viser at «jobben er ikke gjort», ifølge ordføreren.

– De protestene som har vært i forkant, viser bare betydningen av paraden og viktigheten av at vi ikke gir opp kampen, sier Stang.

Til sammen 78 innslag deltar i toget, blant annet fra politiet, LO, politiske partier og forskjellige homofile grupper, hvilket gjør årets parade til den største som noen gang er arrangert, ifølge leder Bård Nylund i Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LLH).

Les også: – Hatvold mot homofile har ulike årsaker

Politikere i front

Både Høyre-nestleder og kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner og barne- og familieminister Solveig Horne (Frp) deltok i paraden, sammen med henholdsvis Skeive samer og Regnbuefamilien.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det er hyggelig gå sammen med Skeive samer, det viser at vi har et mangfoldig samfunn. Det er morsomt, sier Sanner.

Horne påpeker at hennes ansvar i regjeringen, for både familiepolitikk og antidiskrimineringspolitikk, gjør Regnbuefamilien til en passende gruppe for henne å marsjere i. Hun har ikke merket noe til kontroversene rundt hennes engasjement i EuroPride-arrangementet.

– Jeg er blitt tatt veldig godt imot, sier hun.

Les også: Homohets-gruppe fjernet fra Facebook

Les også
Menigheter støtter homofestival
Les også
Homohets-gruppe fjernet fra Facebook
Les også
– Hatvold mot homofile har ulike årsakerHatvold mot homofile
Les også
«Homofili, en ekkel og grusom sykdom, må bekjempes og stoppes»
Les også
Når homofile ikke kan bevege seg fritt