POPULÆR: Morgenandakten i NRK P1 er populær, og økte sin oppslutning i fjor. Den sendes på en tid på døgnet der radioen står på i mange norske hjem.

Morgenandakten på NRK P1 får stadig flere lyttere

Morgenandakten på NRK P1 hadde i fjor i gjennomsnitt 364.000 lyttere, som er 30.000 flere enn året før.

Dette viser de ferske lyttertallene som NRKs analyseavdeling har utarbeidet for Dagen om religiøse program på NRK P1 i fjor.

Morgenandakten har et betydelig lyttertall, og det viser at den forsvarer sin plass og posisjon i NRK P1, sier forfatter og samfunnsdebattant Hallgrim Berg til Dagen.

Den tidligere stortingsrepresentanten for Høyre legger til at dette er lyttertall som også NRK vil merke seg.

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Innlegg av Dagen.

Samlet oppslutning

Morgenandakten sendes mandag til torsdag både klokken 05.33 og 08.20, og lyttertallet på 364.000 er en samlet og gjennomsnittlig oppslutning. På fredag går programmet Mot helg på lufta på de samme tidspunktene. Lyttertallene økte her med 22.000 sist år.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Men disse lyttertallene er likevel merkbart lavere enn for eksempel oppslutningen til Norgesglasset (638.000) og Her og nå (477.000).

Hallgrim Berg viser til at morgenandakten sendes på en tid på døgnet der radioen står på i mange norske hjem.

– Selv om ikke alle aktivt oppsøker morgenandakten, så tror jeg mange mennesker synes at den er en hyggelig del av morgenritualet, sier Berg.

Han tror at morgenandakten i NRK er liv laget også i fremtiden, og han legger til at også ateister bør ha respekt for at det er mange som lytter til radioandakten.

* Klikk her for å høre morgenandakten på NRK radio *

Mister lyttere

Pressesjef Jens Brun-Pedersen i Human-Etisk Forbund viser til at morgenandakten ligger i en populær sendeflate, som er integrert i distriktssendingene.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Men tall som jeg har fått fra NRK viser at P1 mister 25 prosent av lytterne når andakten kommer, sier Brun-Pedersen til Dagen.

– Bør ikke også ateister ha respekt for at det er mange som lytter til radioandakten?

– Jo, det er greit. Det vi ikke har respekt for, er forskjellsbehandlingen som finner sted. Muslimer eller andre slipper ikke til. NRK sender kun andakter for kristne. Dette er brudd på likebehandlingsprinsippet, som burde råde i en fellesinstitusjon som NRK, svarer Jens Brun-Pedersen.

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Innlegg av Dagen.

Gullrekka

Medieviter Geir Magnus Nyborg mener at de høye lyttertallene til morgenandakten viser at folk er på utkikk etter stille stunder.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Mange lever et aktivt liv, og de setter pris på å få en andakt på morgenkvisten. Lyttertallene har hele tiden vist at morgenandakten har forsvart sin plass, og er en del av gullrekken på P1 om morgenen, sier Nyborg. Han er førsteamanuensis ved NLA Høgskolen i Bergen.

– Hva med budskapet som kommer fram i radioandakten?

– Jeg hører selv på morgenandakten, og innholdet varierer veldig siden det er ulike forkynnere som har ordet. Men det er mange dyktige andaktsholdere, særlig de som kan knytte bibelord til hverdagen, svarer Nyborg.

Hvis han skal trekke fram en favoritt, så er det Geir Gundersen.

– Han er i særklasse flink til å knytte sammen himmel og jord. Derfor oppfordrer jeg andre andaktsholdere til å «tyvlytte» på ham, sier Geir Magnus Nyborg.

Gledelig lyttertall

Daglig leder Jarle Haugland i Familie og Medier synes det er gledelig lyttertall for morgenandakten.

– NRK P1 har mange lyttere, og det er ikke stor motstand mot at man får med seg et gudsord om morgenen – heller tvert imot. I et sekulært samfunn er det mange som bærer på et ønske om å få litt himmel over jord, og det kan de få i morgenandakten, sier Haugland.

Radiogudstjenesten

Lyttertallene i fjor viser at radiogudstjenesten på P1 tapte oppslutning fra 355.000 til 303.000 lyttere det siste året.

* Her kan du høre radiogudstjenster i opptak på NRK *

– Det er færre lyttere på P1 i fjor sammenlignet med 2013, så nedgangen følger mønsteret som vi ser på NRK P1, sier medieanalytiker Tor Eide i NRK til Dagen. Han legger til at de har ikke kartlagt noen annen forklaring på at radiogudstjenesten har tapt terreng.

NRK har dessuten opprettet kanalen P1+, og her sendes også gudstjenesten.

– NRK P1+ har rundt 30.000 i dekning på gudstjenesten, og det betyr at den i fjor hadde totalt 334.000 lyttere, sier Tor Eide.

Les også
Åpen for å slippe til forskjellige livssyn i NRKs morgenandakt
Les også
Ubesvarte spørsmål om NRK-andakterHuman-Etisk Forbund krever andakter fjernet i NRK
Les også
Andakter i NRKDebatt på dagen.no
Les også
Vil fjerne forkynnelse på NRK