KJØNNSSKIFTE: – Om man ikke tar hensyn til biologi når man gjør studier kan en ikke uttale seg i det hele tatt, sier psykiater David Eberhard. Illustrasjonsfoto: Adobe Stock

– Moderne kjønnsteori er kvakksalveri

Overlege i psykiatri går hardt ut mot skeiv ideologi.

At skoler, universitet og myndigheter i stor utstrekning benytter seg av det som kan kalles moderne kjønnsteorier, begeistrer ikke David Eberhard, overlege i psykiatri og virksomhetssjef ved Prima voksenpsykiatri. I sin nye bok, «Det stora könsexperimentet», kritiserer han teoriene som han mener ikke har rot i virkeligheten.

KRITISK: Psykiater David Eberhard er kritisk til moderne kjønnsteorier, og forklarer hvorfor i boken «Det stora könsexperimentet».

– Om 30 år vil vi ha en debatt om dette som ligner den vi har hatt om tvangssterilisering, sier mannen som besøkte det norsk/svenske prateprogrammet «Skavlan» i 2013.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ikke biologi

Som kritiker av moderne kjønnsteori har Eberhard naturlig nok en del motstandere. Han forteller at hans meningsmotstandere nå for tiden ofte hevder at de bryr seg om biologi. Men han hevder at det er løgn.

– Om de hadde brydd seg om biologi så hadde de ikke trukket de slutningene som de gjør, sier han.

Slutningene Eberhard snakker om er at kjønnsforskjeller er et resultat av kultur og omgivelser. Selv nekter han ikke for at miljøet påvirker hvem vi blir, men han mener at det bare påvirker til en viss grad.

I sin bok går Eberhard så langt at han kaller kjønnsteoriene for kvakksalveri.

– Det er jo det. Hadde man tatt hensyn til biologi , hadde kjønnsteorier kunnet være interessante.

Hjernevask

Noe av det som fikk Eberhard til å skrive boken var at mediene, ifølge ham, presenterer et skjevt bilde av det mannlige og det kvinnelige. Sammen med journalisten Erik Hörstadius har han tilbudt seg å gjøre en svensk versjon av den norske tv-serien «Hjernevask», med Harald Eia. Denne serien gransket kjønnsteoriene og vakte stor debatt her til lands. Men forslaget har fått en kjølig mottakelse blant svenske tv-selskap.

– Det er som om svenske medier ikke kan rapportere om det som ikke passer inn i deres mal, sier han.

Møtt med stillhet

Selv er Eberhard vant med å stikke seg ut, og han frykter ikke diskusjoner. Han har blant annet deltatt på det svenske debattprogrammet Opinon Live, der han møtte friske innvendinger.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Men dessverre kommer mine meningsmotstandere omtrent aldri med saklige argument.

Eberhard skulle ønske at svensker var bedre på å sitte ned og prate om spørsmål der en er uenige. Han forteller om noen få opprørte reaksjoner på sin bok, ellers har det vært stille.

– Når det kommer opp vanskelige emner i Sverige er det som om man velger å ikke møte dem i det hele tatt.

Former gutter

Psykiateren er overbevist om at kjønnsideologiens posisjon i Sverige leder til negative konsekvenser for landet. En konsekvens er i følge ham at gutter blir hengende etter i skole og utdanning.

– Slik det er nå er skolen utformet etter jenters behov. Man tar ikke hensyn til at jenter og gutter er ulike.

Ifølge Eberhard er det i dagens samfunn fritt frem for gutter å være jenteaktige, og for jenter å være gutteaktige, men det er ikke akseptert at gutter er gutteaktige.

– Det finnes ikke noe land i verden der man har vært så ivrige etter å forme gutter om til jenter som i Sverige. Da er det naturlig at det ikke går bra med guttene, sier han.

Umoralsk

En annen konsekvens av kjønnsideologien ifølge Eberhard er at stadig flere begynner å fundere på om de kan være født i feil kjønn. Han forteller at det gjennom historien først og fremst har vært menn som velger å «bytte kjønn», men at stadig flere jenter nå søker behandling for det som kalles for «Rapid Onset Gender Dysphoria» (Hurtig utviklet kjønnsdysfori).

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Denne gruppen overlapper svært mye med jenter som viser mønster av selvskading og andre psykiske problem.

Å la disse pasientene gjennomgå behandling for å skifte kjønn helt uten innvendinger, er både uprofesjonelt og umoralsk, ifølge Eberhard.

– Kjønnskorrigerende operasjoner burde bare tilbys der det er helt klart vitenskaplig motivert, sier han.

Stor dødelighet

I sitt arbeid som psykiater møter Eberhard selv mange mennesker som er usikre i sin kjønnsidentitet.

– Jeg har jobbet innen psykiatri i snart 30 år, men har ikke opplevd at det har vært et stort problem tidligere.

Det som ifølge ham taler mot at disse personene skulle ha gått og båret på denne kjønnsusikkerheten og ikke våget å være åpen før nå, er at mengden psykiske vansker ikke har minsket, men tvert imot økt i takt med at samfunnet har blitt åpnere i spørsmålet.

Han hevder at de som lider av kjønnsdysfori ikke sjelden har det like vanskelig etter behandlingen som før.

– Studier viser at dødeligheten hos denne gruppen er like stor etter kjønnskorrigeringen som før.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Hvordan tror du vi kommer til å se tilbake på denne tiden?

– Når det gjelder kjønnskorrigering av unge mennesker så tror jeg at vi om 30 år kommer til å ha en debatt som ligner tvangssteriliseringsdebatten. Helt ukritisk lar vi umyndige mennesker fatte det som i prinsipp er ugjenkallelige beslutninger om eget liv.

Kunnskapsløst

Eberhard sparer ikke på kruttet når han snakker om medienes rapportering om mennesker som vil endre kjønn.

– Mediene er helt kunnskapsløse når det gjelder dette. Det er greit å være kunnskapsløs, men da skal man si fra om det. De har et stort ansvar, sier han.

Psykiateren håper på en endring i det ukritiske forholdet til kjønnsbytte og kjønnsideologien som ikke tar hensyn til biologi.

– Hvis karet sier noe og virkeligheten ser ut til å si noe annet, skal man ikke da endre på kartet?