PÅ GRENSEN: Living Bread Church ligger på grensen mellom Øst og Vest-Jerusalem og har opplevd mye vandalisering den siste tiden. – Forlater vi dette stedet, blir det overtatt av ekstreme muslimer. Da har jødene på andre siden av veien et alvorlig problem å hanskes med, sier pastor Karen Dunham.

Menighet trakassert av muslimer i Jerusalem

Living Bread Chruch i Jerusalem er de siste dagene blitt truet, sprayet og frastjålet eiendeler. Pastor Karen Dunham nekter å forlate området eller stanse virksomheten.

Hun er ikke i tvil: muslimske ekstremister vil ha henne vekk. Pastor Karen Dunham hevder palestinske myndigheter tre ganger de siste årene har vær ute etter bygningen som de vil bruke til administrasjonen i det framtidige Palestina.

Les flere av våre saker fra Israel

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Kirkebygningen som ligger rett på østsiden av «den grønne linjen» fra 1967, har de siste ti dagene aksjonene har pågått, blitt sprayet med slagord på vegger, dører og vinduer. Da Dunham nylig vendte tilbake fra et opphold i utlandet, var parkeringsplassen overtatt av andre. Det samme hadde skjedd med et lite anneks ved siden av kirken, og en liten bygning var satt opp ulovlig i hagen ved kirken. En port og en dør er forsøkt fjernet. For tre dager siden dukket en mullah opp utenfor sammen med muslimer som ba om at Allah måtte fjerne kirken. Pastor Karen Dunham er blitt slått ned, kirken er blitt angrepet med gass og muslimer roper slagord og truer både ansatte og brukere av kirken på livet.

Muslimer står bak

– Det har toppet seg den siste uken med overgrep og angrep som det ikke er tvil om at muslimer står bak. Lovløsheten i hele Øst-Jerusalem er verre enn noensinne, og jeg har anmeldt forholdene til politiet både i Øst-Jerusalem og i den vestlige delen av byen uten at de foretar seg mye, sier Dunham til Dagen.

Jeg møter henne i kontoret i kirken der hun hele tiden følger med på overvåkingskameraer som de har satt opp rundt kirken.

– Politiet kom omsider og satte opp kameraer rundt kirken til store protester fra befolkningen rundt. Da politiet var ferdig, og de kjørte vekk, kom araberne med store kjepper og smadret alle kameraene. Jeg har nå montert flere minikameraer som jeg ikke tror de er klar over, så jeg ser hva som skjer utenfor, forteller Dunham.

Stjal døren

En dag hun kom ut, var en mann i ferd med å stikke av med døren inn til gårdplassen bak kirken. Karen forteller hun sprang bort til mannen og grep han i armen.

– Hva er det du gjør, skrek jeg. Da slapp mannen døra og la på sprang, forteller Dunham.

Les også: Rabbinere irritert over kristen konferanse

En annen dag teamet i kirken satt på gårdsplassen bak kirken, kom en mann gående forbi med en beholder i en svart plastsekk. Det de ikke visste, var at han slapp ut gass, så etter en kort stund begynte de å få pusteproblemer. Da de rømte inn i kirken, var den også full av gass. I flere dager hadde de pustebesvær på grunn av gassen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Kjenner folkene

Hun har vært pastor i Living Bread Church i sju år og kjenner naboene godt. Derfor vet hun godt hvem det er som står bak angrepene, og har anmeldt dem til politiet.

– Politiet nøler med å gjøre noe. Dette er nemlig Øst-Jerusalem, og med en gang de griper inn overfor arabere, blåses det opp i vestlige medier som overgrep mot palestinerne, sier Dunham.

Blodmerket

På muren ved siden av døren som holdt på å bli stjålet, har hun fått malt bibelverset fra 2. Mosebok der Gud sier til Moses: «Der det er blod på dørkarmene, skal jeg la ødeleggeren gå forbi.»

– Derfor har vi malt rødt på alle dørkarmene våre, og vi har malt røde kors både på dører og vinduer fordi vi tror på Guds beskyttelse, sier Dunham.

En dag ble hun slått ned på fortauet utenfor kirken. En mann slo til henne i ryggen så hun falt framover og slo seg kraftig både i et kne, et håndlegg og i ansiktet. Men Karen har ingen planer om å gi opp.

– Vi forkynner Guds levende Ord for både jøder og arabere, vi tar oss av fattige, foreldreløse og gravide. Jeg kan ikke reise fra alt dette. Gud har satt meg her. Forlater vi dette stedet, blir det overtatt av ekstreme muslimer. Da har jødene på andre siden av veien et alvorlig problem å hanskes med, sier Karen Dunham.

Living Bread Church

Eksistert i Øst-Jerusalem i sju år.

Pastor: Karen Dunham.

Arbeider blant jøder og arabere, fattige, foreldreløse, gravide.

Trakassert og vandalisert de siste ti dagene.

Les også
Kristne kan bli egen gruppe i Israel
Les også
Bare to prosent kristne i Israel
Les også
Derfor støtter vi Israel
Les også
Er både Israel og kirken Guds folk?
Les også
Rabbinere irritert over kristen konferanseklage