FLAGG: Israelske flagg vaier i flaggparaden under Jerusalemdagen, her fra markeringen i 2011. Pastor Sten Sørensen mener det israelske flagget ikke hører hjemme på norske møter og stevner fordi det gir ungdom feil signaler.

Mener israelske flagg stenger ute ungdommene

Sten Sørensen vil ha vekk israelflagg og israelssanger på kristne møter og stevner. – Det finnes bedre måter å kommunisere med de unge på, sier han.

10. mai ledet pastor Sten Sørensen 1.500 nordmenn i en støttemarkering for Israel utenfor Stortinget i Oslo med hundrevis av vaiende israelske flagg.

Se bildene fra solidaritetsmarkeringen i Oslo

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Nå advarer han mot bruk av israelflagg og israelssanger på kristne møter.

– Fjern alle israelflagg fra norske møter og stevner. Og en ting til: Dropp israelssangene, sier Sørensen i en «brannfakkel» til bladet Korsets Seier.

Her kan du lese hvordan folk reagerer på Sørensens utspill

Ta hensyn

Bakgrunnen for den sterke oppfordringen er hensynet til den unge generasjon av tilhørere som han frykter ikke reagerer bare positivt på disse signalene.

– Jeg er for flagg, men i en rett setting. Mitt anliggende er at vi ikke må presentere forkynnelse og profetier om Israel på en slik måte at de unge opplever dette som en underlig og spesiell kultur som de stempler gammeldags, sier Sørensen til Dagen.

LES: Feirer enhet i splittet Jerusalem

Han sier kristne må «flyte med» i kulturen på det stedet der man er og bor.

– Da må vi ikke bare dyrke vårt særpreg, men være elastiske og inkluderende, uten å gå på kompromiss med innholdet, legger Sørensen til.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ulike metoder

– Under markeringen i Oslo 10. mai ble det israelske flagget flittig brukt. Hva er forskjellen på det møtet og andre møter og stevner?

– I en demonstrasjon som i Oslo i mai skal det være masse flagg. Det var en støttemarkering til Israel. Når vi så tar dette temaet inn i menighetsliv og forkynnelse, må vi kommunisere vårt budskap på en måte der vi får flest mulig med oss, sier Sørensen.

Detter av lasset

Han synes det er altfor lite bibeltro forkynnelse om Israel og det profetiske ord, og beklager at erstatningsteologien har fått en stor plass i mange kristne menigheter. Den retningen hevder at alle Guds løfter til Israel og jødene er overtatt av den kristne kirke.

– Frykter du at unge tilhørere blir provosert ved bruk av Israel-flagg?

– Jeg opplever at mange unge detter av lasset og blir ikke med oss. Det nytter ikke å gjøre det vi alltid har gjort. Jeg er en sterk Israel-entusiast, men jeg tror det er på høy tid å stille noen strategiske spørsmål ved hvordan vi formidler dette engasjementet til de unge, sier Sørensen.

Kristne og jøder

– Du advarer også norske kristne mot å overta den jødiske kulturen og holde de jødiske skikkene og høytidene?

– Norske troende er og blir «hedninger» og kan aldri bli jøder. Paulus kaller oss kristne en vill oljekvist som er podet inn på oljetreet sammen med jødene. Hvis vi begynner å oppføre oss som jøder, er vi på full fart inn i en judaisme som Paulus advarte mot. Da sier vi at Jesu frelsesverk ikke er nok. Slike kristne oppfører seg som «halvjøder», og det mener jeg er en hån mot de som er ekte jøder, sier Sørensen.

Mer debatt: Her er de siste 100 publiserte meningsinnleggene i Dagen

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Støtter Israel – vegrer seg mot politikk
Les også
Inntil 1.500 viste solidaritet med jøder og Israel
Les også
Solidaritet med Israel
Les også
Feirer enhet i splittet JerusalemJerusalemdagen
Les også
Brende med dyster analyse før Midtøsten-møter
Les også
Brende til Israel og Palestina
Les også
Israel er skuffet over Vatikanet
Les også
Pavekirken og Israel