FRUSTRERT: – Å skrive Goebbels er å tråkke over streken, synes jeg. Men slik han og humanetikerne holder på, må han tåle at vi kristne tar igjen, sier nettdebattant Håkon Barth (bildet) om Jens Brun-Pedersen som er pressesjef i Human-Etisk Forbund. Foto: Privat

Lei seg for «brenne i helvete»-innlegg

«Bruun Pedersen (...) skal brenne i helv,,,» skrev Håkon Barth i frustrasjon over «humanetikernes klappjakt på kristendommen» i Norge.

Fredag skrev Dagen atpressesjef i Human-Etisk Forbund, Jens Brun-Pedersen, er rystet over sjikane og hets fra kristne i kommentarfelter på dagen,no og på Facebook-siden «Ja til å bære korset når og hvor jeg vil».

Dette kom i kjølvannet av hansdebattinnlegg om NRK-andakten. Humanetikeren reagerte på å bli sammenliknet med Den islamske stat og nazister.

I en kommentar på Facebook-siden «Ja til å bære korset...» ble følgende skrevet:

 «Bruun Pedersen trenger vi ikke bry oss om,han skal brenne i helvete».

Innlegget ble postet undre fullt navn, og bak kommentaren stårHåkon Barth (48) som bor i Arendal. I 2011 ble han valgt til medlem i menighetsrådet i Trefoldighet menighet i Arendal, ifølge et Google-søk.

Vil være i fred

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Overfor Dagen uttrykker Håkon Barth en dyp frustrasjon over Jens Brun-Pedersen og andre humanetikeres «klappjakt» på kristne verdier og kristendom.

– Jeg skjønner ikke helt hvor humanetikerne vil hen. Jeg føler de er ute etter alt som er kristne verdier i Norge, og vil helst fjerne alt. Jeg skjønner ikke hvorfor vi kristne ikke kan få lov til å ha vår tro uten å hele tiden bli rakket ned på, sier Barth.

Videre hevder han at Brun-Pedersen aldri sier noe negativt om andre religioner eller trossamfunn.

– Det er kun kristne han er ute etter. Det er nesten litt rasistisk det han holder på med. Og mange med meg rister på hodet og lurer på hva som skjer. Hvorfor kan de ikke la oss være i fred?

«Regnet med noe annet?»

Barth er ikke alene om å uttrykke sin fortvilelse. På Facebook-gruppen «Ja til å bære korset...», som har 123.000 følgere, mener flere kommentatorer at Jens Brun-Pedersen og Human Etisk-Forbund burde regne med krasse tilbakemeldinger når de går ut mot kristne tradisjoner.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

«Hadde han regnet med noe annet? Kan ikke tro at det å fjerne gamle norske tradisjoner går upåaktet hen», skriver en Vestfold-kvinne på 64 år.

Andre tar avstand fra det som kan kategoriseres som netthat, men understreker at de føler at kristendommen blir angrepet.

«Forkastelig med nett-hat mot mannen uansett hva han mener. Men det er litt rart at vi skal være så tolererende mot alle annerledes tenkende, men ikke mot vår egen kristne kulturarv. Vi tar inn og godtar alt hva andre måtte mene, men tolererer bort kristendommen», skriver en kvinne på 69 år.

Én person skriver at hun melder seg ut av gruppen fordi «Administrator av dette nettstedet tar ikke ansvar når hatytringer og sjikane får lov å bli stående».

Klappjakt på kristne

For mange er det frustrerende atHuman Etisk-Forbund jobber for å fjerne NRK-andakten, skolegudstjenester, kristen symbolikk og kristendomsundervisning på skolen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Hvorfor kan de ikke bare godta at det erskolegudstjenester til jul? De som ikke vil være med, kan la være, uten å lage så mye bråk hver gang. Norge er bygget på kristne verdier gjennom generasjoner. Jeg og mange med meg, mener at det er gode, sunne verdier vi trenger i samfunnet, enkelt og greit. Det er kjøreregler for hvordan vi mennesker skal være mot hverandre. Det er mange ikke-kristne som synes at de ti bud er helt greit, sier Barth.

Han sier at han også har opplevd «hets og slakt» mot kristne og seg selv.

– Jeg har snakket med flere humanetikere som ikke liker at staten støtter kirken, at kirken har for stor dominans, og sier at de bestandig vil forfølge oss. Jeg blir fryktelig lei meg og tenker at det må gå an å være litt mer human. De driver klappjakt på alle kristne, enkelt og greit.

Irritert og fortvilet

– På Barths kommentar til Brun-Pedersen, svarte sistnevnte med «Guds rike velsignelse også til deg, Håkon Barth»?

– Det skjønner jeg ikke hva han mener med.

– Du sa at han kunne brenne i helvete?

– Ja, han skal jo det, han tror jo ikke. Som kristen mener jeg at det er slik, men mange tør ikke gå ut og si det.

– Er det en sjargong som er ok å bruke i nettdebatter?

– For å si det sånn, jeg ble litt irritert og fortvilet over måten han skriver på. Derfor skrev jeg det. Men jeg skulle ikke ha skrevet det sånn.

Djevel i fåreklær

Han tar avstand fra å sammenlikne Brun-Pedersen med Den islamske stat og nazister.

– Å skrive Goebbels er å tråkke over streken, synes jeg. Men slik han og humanetikerne holder på, må han tåle at vi kristne tar igjen. Brun-Pedersen er djevelen kledd i fåreklær, spør du meg.

– Hvor går grensen mellom sjikane og sterk kritikk?

– Jeg synes at grensen går ved å hetse Brun-Pedersen privat. Du må gå på det de står for, hvorfor de holder på med det de gjør. Ifølge min tro er det helt greit å si at han skal brenne i helvete.

– Burde en kunne kreve mer av kristne debattanter som nestekjærlighet og vende det andre kinnet til?

– Nei, hvorfor det? Det er viktigere å kjempe for mine verdier. Hvorfor stå med lua i handa?

– Vil du beklage kommentaren din til Brun-Pedersen om å brenne i helvete?

– Hvorfor det? Han skal jo det, så lenge han ikke er kristen. Da spiller det ikke noen rolle. Hadde noen sagt det til meg, ville jeg blitt fryktelig lei meg, men så lenge du ikke tror på det, betyr det ikke noe for ham, sier Barth.

Samtidig er han enig med pastor og blogger Bjørn Olav Hansen, som i Dagen i går etterlyste mer folkeskikk blant kristne.

– Men det er lett å bli overoppheta i en slik setting, understreker han.

Fryktelig lei seg

Dagen ringer han opp igjen for å spørre om hvordan kommentaren passer med hans rolle som medlem i menighetsrådet i Trefoldighet menighet. Da tenker Barth seg om.

– Jeg har ikke snakket med dem om dette. Jeg kan si at jeg er fryktelig lei meg for at jeg skrev det. Selvsagt blir du irritert og sier ting du blir lei deg for etterpå, sier Barth.

Menighetsrådsleder Bente Pedersen opplyser til Dagen at Barth gikk ut av rådet for en måned siden av personlige grunner. Pedersen er rystet over kommentaren om å brenne i helvete.

– Det er helt forferdelig. Jeg er helt uenig med han. Dette er hans private synspunkt, et unntak i vårt miljø.

– Har du forståelse for at det kan gå en kule varmt i nettdebatter for folk som føler at kristne verdier er under angrep?

– Folk må tenke seg mye bedre om før de trykker på «send»-knappen. At han i etterpåklokskapens klare lys kan si at det var dumt, da har han lært, tenker jeg, sier Pedersen.

«Det reneste tøv»

Jens Brun-Pedersen selv avviser at han og Human-Etisk Forbud vil fjerne kristendommen.

Det er det reneste tøv at vi er ute etter de kristne. Dette dreier seg om hvordan fellesskapet og offentlige fellesinstitusjoner skal forholde seg til livssynsmangfoldet. Jeg utfordrer Barth til å dokumentere at vi som forbund har angrepet kristne fordi de er kristne. Jeg skal være den første til å beklage dersom vi har angrepet enkeltmennesker, sier Brun-Pedersen til Dagen.

Les hele svar-intervjuet med Jens Brun Pedersen her