ANKLAGES: Mads Gilbert anklages for å fare med uprofesjonelt sladder i det kjente legetidskriget «The Lancert» av fem israelske leger. Bildet er tatt utenfor Shifa-skuhuset i Gaza tidligere i sommer. FOTO: NTB SCANPIX

Leger anklager Mads Gilbert

«Uvitenskaplig, politisk og oppfordring til vold». Slik omtaler fem israelske leger Mads Gilberts framstilling av den pågående Gazakonflikten.

De israelske legene ved Assaf Harofeh Medical Center i Zeriffin er opprørt over at det anerkjente legetidsskrifet « The Lancet» lar Mads Gilbert slippe til med sin tendensiøse skildring av Gazakrigen. De tar på det sterkeste avstand fra Gilberts uttalelser til tidsskriftet 23. juli i år, og kaller påstandene for uvitenskaplige, politiske og en direkte oppfordring til vold.

Mats Gilbert er i Norge mest kjent for at han på frivillig basis har vært tilstede på sykehusene i Gaza under det pågående angrepet. Den norske legen har stått på under svært kummerlige forhold og etter beste evne reddet ofre for bombene i Gaza. Gilbert har både før og under denne offensiven uttalt seg svært ensidig og kritisk til Israels angrep på Gaza. Legenes kritikk dreier seg primært om Gilberts artikkel i «The Lancet».

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også hva Vebjørn Selbekk skriver: Myter og fakta om Gaza

Opprørt

– Vi ble opprørt over at et så etablert tidsskrift som «The Lancet» kunne trykke en artikkel skrevet av Mads Gildert, som i 2001 støttet terrorhandlingene 9/11 mot USA. Og når han blir spurt om han støtter terror, svarer han at «terror er et dårlig våpen, men mitt svar er ja, når det skjer i den sammenhengen jeg har nevnt,» siterer legene fra et intervju med Gilbert i Dagbladet 30. september 2001.

– Som leger har vi avlagt vår etiske ed, men vi har måttet løpe for våre liv på grunn av tusenvis av raketter mot vårt sykehus fra de gode innbyggerne i Gaza. Det har vært et mareritt å prøve å behandle de skadde etter beste evne mens vi frykter for vår egen sikkerhet fordi raketter farer over hodene på oss midt på dagen og om natten dødelige prosjektiler rettet mot uskyldige sivile og mot våre barn, skriver legene i følge « Times of israel».

Beklager

De beklager at artikkelen i «The Lancet» utelater det faktum at Gaza har vært «jøderent» i nesten ti år uten israelske soldater eller jøder i Gaza siden 2005.

– Derfor overrasker det oss at vi en morgen våkner opp til lyden av sirener og raketter som faller ned i våre bakgårder, raketter fra den samme stripen med land. Kjære lesere av «Lancet», dessverre har forfatteren av denne artikkelen rett når det gjelder én ting: Vi er medskyldige i det triste som skjer i Gaza, skriver de.

Medskyldige

De mener de er medskyldige i Hamas sine overgrep mot sivilbefolkningen, at israelske skattebetaleres penger har betalt for terroristenes forbruk av elektrisitet og vann, medisiner og mat i tillegg til materialer til oppføring av skoler og sykehus. Terroristene har svart med å bygge et nettverk av underjordiske tuneller for å smugle inn våpen og overfalle sivile israelske hjem, skriver legene Hillel S. Maresky, Sigal Tal, Annan Ben Ely, Boris Macogan og Laurian Copel.

Mads Gilbert har ikke vært tigjengelig for kommentar.

Les også
Gilbert får kongelig medalje
Les også
Fakta om Gaza
Les også
Gilbert opprørt over israelsk brev til norsk presse
Les også
Ikke enighet om våpenhvile mellom Israel og Hamas