Mikroskopiunderøkelse av sædceller på avdelingen for biologiske spor, divisjon Rettsmedisin og rusmiddelforskning, Folkehelseinstituttet, på Rikshospitalet i Oslo (før Rettsmedisinsk Institutt). Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix

Kvinner reagerer på nei til sæddonasjon for single

Bioteknologirådet går inn for at enslige kvinner fortsatt skal nektes assistert befruktning i Norge.

Et flertall i Bioteknologirådet anbefalte torsdag at tilbudet om assistert befruktning fortsatt bør begrenses til par som er gift eller samboere i ekteskapslignende forhold, slik at barna får to foreldre.

– Vi er veldig, veldig skuffet og overrasket. Det er et tilbakeslag, og mange er veldig skuffet i dag, sier Katinka Thors, leder i Frivillig Enslige Mødre ved Assistert befruktning (FEMA), til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Frykter påvirkning

Foreningen FEMA hadde stiftelsesmøte i mai og er i oppstartsfasen.

– Sånn som Stortinget er satt sammen nå, er det et håp for flertall for vår sak. Men jeg frykter at partiene vil påvirkes av Bioteknologirådet, sier Thors.

Hun har selv reist til Danmark for å få assistert befruktning og engasjerte seg i saken på grunn av urettferdigheten hun opplevde.

– Jeg mener det er på høy tid at enslige får assistert befruktning i Norge. Det ser ut til at Sverige kan få det i løpet av neste år, og da er det kun Norge igjen i Norden som ikke tillater dette, sier hun.

To foreldre

Et flertall på ni av femten medlemmer i Bioteknologirådet sier nei til assistert befruktning for enslige. Det er det motsatte av hva rådet konkluderte med i 2003. Leder Kristin Halvorsen stemte med flertallet.

– Barn som fødes av enslige mødre etter assistert befruktning vil være i en mer utsatt posisjon dersom mor blir ute av stand til å ivareta omsorgen, sier hun.

Mindretallet på seks medlemmer mener bioteknologiloven bør endres slik at enslige kvinner får tilgang til assistert befruktning på lik linje med par som innfrir dagens lovkriterier. Mindretallet viser til at loven allerede tillater assistert befruktning på ikke-medisinsk grunnlag for lesbiske par og understreker at alle som søker om assistert befruktning, må gjennom en medisinsk og psykososial vurdering.

Bioteknologirådets vurdering er en del av evalueringen av bioteknologiloven som Helse- og omsorgsdepartementet har bedt om.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Regjeringspartiene Høyre og Frp har ikke tatt standpunkt i saken. KrF og Senterpartiet sier nei, mens SV, Venstre og Ap sier ja til sæddonasjon for single.

Beslutningen rådet landet på, vil veie tungt i arbeidet med en stortingsmelding om bioteknologiloven som legges fram av helseminister Bent Høie (H) høsten 2016, skriver VG.

Les også
Vil forby gensnokingGensnoking
Les også
«Lodder ut» en baby i konkurranse
Les også
Nye etiske utfordringer
Les også
Bioteknologirådet vil tillate sædvask
Les også
Senterpartiet frykter liberal bioteknologilov