Bønnekrukke: Prest Gyrid Gunnes foran performance-verket «Bønner til Allah» på Høstutstillingen i Kunstnernes hus i Oslo. Her inviterer hun publikum til å skrive ned bønner til Allah på lapper som de enten kan legge i en krukke eller lime på veggen. Fire søndager fremover vil Gunnes lese bønnene høyt.

Kunstnerprest håper flere vil be til Allah

Forfatter, performance-artist og prest Gyrid Gunnes vil utforske om det går an å be på tvers av religioner. Derfor oppfordrer hun besøkende til Høstutstillingen til å be til Allah.

Hvordan reagerer du på dette? Si din mening i kommentarfeltet nederst på siden.

--------------

Artikkelen fortsetter under annonsen.

«Kjære Allah, jeg vet ikke om jeg tror på deg. Men nå ber jeg til deg. Venn til venn. Amen.»

Prest og stipendiat ved Diakonhjemmet Høgskole Gyrid Gunnes smiler og ser ut i luften idet hun fremfører en av bønnene hun selv har skrevet til den muslimske guddommen Allah.

* Se videointervjuet med Gunnes - og hennes bønnerituale til Allah på Høstutstillingen i Oslo i videovinduet øverst på siden. (Video: NRK) *

Gunnes, som også tidligere har spilt på kontroversielle strenger med boken «Hellig, sårbar», er tatt opp til den tradisjonsrike Høstutstillingen ved Kunstnernes Hus.

Fire søndager fremover vil hun være til stede og be bønner som hun håper besøkende vil skrive ned på papirlapper og legge i en krukke som hun har satt på et bord.

Dette, forklarer hun overfor NRK, er «et utkast til alternativ religiøs praksis for et fredelig flerreligiøst samfunn

Egenkomponerte bønner

På veggen henger papirlapper med Gunnes’ egne bønner. «Har noen som ikke tror på deg takket deg for at du har kommet helt hit nord? Det burde noen gjøre. Jeg vil takke deg, Allah, for alle som finner trøst og støtte i troen på deg. Amen» står det å lese, i sirlig løkkeskrift.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg tenker at vi må utforske om det går an å be på tvers av religionenes grenser, forklarer Gunnes overfor NRK. Hun tror at «noen konservative kristne kan bli provosert» av kunstprosjektet. Muligens ligger det bak følgende bønn: «Kjære Allah. Jeg er redd for at noen blir sinte på meg for at jeg ber til deg. Vær meg nær, Allah, vær meg nær. Amen.»

Kristne og muslimer som Gunnes har vist prosjektet til i forkant har imidlertid ikke hatt noen innvendinger, forteller hun.

Dette er ikke første gang prest Gyrid Gunnes overrasker - og sjokkerer mange. Se her:

Studentprest nekter å omtale Gud som mann

Fjernet «Faderen» og «Sønnen» i dåpsliturgi

– Interessant

Juryleder Vanna Bowles kaller performance-kunsten til Gunnes for «interessant».

– Hun er en kristen prest som ønsker bønner til Allah. Hun kan ikke fremføre den i kirken, så hun søker en nøytral plattform. Og kunstrommet er et fint sted for et så dagsaktuelt og interessant prosjekt som kan vekke interessant debatt, sier hun til NRK.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Bowles forteller at religion har vært et gjennomgående tema i de innsendte verkene.

– Når det er mye kaos i verden med krig og folkevandringer, vil mange søke til religionen for en indre balanse. Det handler om å prøve å finne orden i kaoset, sier hun.

Kunstner i kirken

Mens presten Gunnes har tatt turen til Kunstnernes hus, har kunstner og organist Liv Kristin Holmberg inntatt Grønland kirke. Der tilbyr hun orgel-performance for ett menneske av gangen, midt på natten. Holmberg jobber ellers med «rituelt teater basert på utopisk filosofi», ifølge programmet for Høstutstillingen.

Godkjent av biskopen

Til NRK sier Gunnes at biskopen i Oslo bispedømme er informert om prosjektet, og at hun har ønsket henne lykke til.

Fungerende biskop i Oslo bispedømme Anne-May Grasaas var ikke tilgjengelig for kommentar fredag ettermiddag. Men kommunikasjonsrådgiver Miriam Stålsett Follesø bekrefter overfor Dagen at Grasaas har vært informert om prosjektet i forkant.

Hvordan reagerer du på dette? Si din mening i kommentarfeltet under.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Høstutstillingen

Statens Høstutstilling arrangeres årlig i Kunstnernes hus.

Årets utstilling er den 132. i rekken.

Nesten alle kjente norske kunstnere har deltatt ved Høstutstillingen som i flere tiår var den eneste inngangsporten til en profesjonell karriere.

Årets utstilling er den 132. i rekken.

Les også
Språkpris til Edvard Hoem og frittalende prest
Les også
Studentprest nekter å omtale Gud som mann
Les også
«Faderen» og «Sønnen» ut i helgens dåpsliturgi