Kronprinsparet hånd i hånd på isen ved forskningsskipet Lance i Polhavet. Kronprinsparet er på isen for å lære mer om arbeidet klimaforskerne driver med. Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Kronprinsparet hånd i hånd på isen i Polhavet

Med et brennende ønske om å lære mer om klimaforskning ankom kronprinsparet det iskalde Polhavet. Der fikk de se forskerne i arbeid rundt Lance, fartøyet som ligger innefrosset i isen nord for Svalbard.

Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit kom onsdag i helikopter fra Longyearbyen og ble tatt imot på den hvite polisen av blant andre klima- og miljøminister Tine Sundtoft (H), som hadde dratt i forveien og gjort seg kjent med resultatene av forskningsarbeidet på Lance så langt.

– Det er helt utrolig å være her. Vi har gledet oss til å møte forskerne og se det arbeidet de gjør her oppe, sa kronprinsesse Mette-Marit til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ønsker å lære mer

Vel landet på isen etter den tre timer lange flyturen nordover, fikk de lunsj, før Harald Steen, som er leder for Norsk Polarinstitutts senter for is, klima og økosystemer (ICE), brifet de kongelige om arbeidet på skipet. Senere på dagen dro delegasjonen på befaring til iscampen, som er forskningsområdet noen hundre meter fra Lance. Der fikk de se forskere i arbeid.

– Dette er et spektakulært og ambisiøst prosjekt. Forskerne kan bidra med viktig data til klimamodellene slik at vi kan bedre forstå hvordan klimaet vil utvikle seg, sa kronprins Haakon til NTB.

Siden midten av januar har rundt 20 norske og utenlandske forskere undersøkt havisen på 83 grader nord for å forstå hvordan klimaendringene påvirker det som er jordas kjøleelement.

Raske endringer

Omtrent halvveis i forskningsprosjektet i isen kan forskerne oppsummere at de sitter på et stort og unikt materiale om isens bevegelser i utkanten av Polhavet. Kunnskapen skal forskerne blant annet bruke til å beregne de framtidige klimaendringene, ikke bare i Arktis, men globalt.

– Vi ser at endringene skjer raskt i Arktis, og raskere her enn andre steder. Man regner med at hvis temperaturen øker andre steder, skjer det dobbelte her, sa kronprinsen.

Etter to timer på isen var det nok for kronprinsparet. Ute er det 20 minus og lett vind, noe som gjorde det fristende å trekke seg tilbake til skipet hvor de skal være til torsdag morgen. (©NTB)

Les også
Tusenvis gratulerte dronning Margrethe med 75-årsdagen
Les også
Kongen markerte 75-årsdagen for krigsutbruddet
Les også
Kongelig overskudd på 9,5 millioner
Les også
Kronprinsparet på pøbelseminar
Les også
Kong Harald fronter norsk industri i Australia