KrF-leder Knut Arild Hareide gikk personlig inn i Reza-saken lørdag med en direkte oppfordring til UNEs ledelse om å se på den på nytt.

Kristen-ledere kjemper for konvertitt timer før utsendelse

Stavanger-biskop Erling Pettersen og KrF-leder Knut Arild Hareide kjemper for at en 21 år gammel konvertitt ikke må bli tvangsreturnert mandag morgen. Det er bare få uker til saken skal opp for tingretten.

15 år gammel kom afghanske Reza til Norge. Han var på flukt etter å ha vært vitne til at begge foreldrene ble skutt på åpen gate i Kabul i Afghanistan.

Flukten endte i Stavanger, der sogneprest Helge Hansen i Varden menighet var en av de første den unge mannen kom i kontakt med.

– Lang historie kort så konverterte han og lot seg døpe for fire år siden. Reza er aktiv i menigheten og han har blant annet jobbet frivillig som kirketjener. Det er med overhengende fare for forfølgelse, tortur og i verste fall døden at han blir sendt til Afghanistan, sier biskop Erling Pettersen til NTB.

Kompetanse

UNEs vurdering er at Reza kun hevder at han er kristen for å få bli i Norge.

– Problemet er at de kun legger til grunn ankomstintervjuet fra 2009. Det er alarmerende at UNE på denne bakgrunn mener å ha større kompetanse til å vurdere Rezas troverdighet enn hva jeg som biskop og sognepresten som kjenner den unge mannen personlig, har, sier Pettersen.

Han legger til at det gjør Reza-saken ikke bare til en tragisk personskjebne, men et spørsmål om prinsipper – og hvor stor vekt som skal tillegges vurderingen til kirkens kompetanse i slike saker.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Spesiell hastverk

KrF-leder Knut Arild Hareide gikk personlig inn i saken lørdag med en direkte oppfordring til UNEs ledelse om å se på den på nytt.

– Ut fra min kjennskap til saken er jeg sterkt i tvil om den er i tråd med instruksen om tvangsretur til Afghanistan som kom fredag. Jeg frykter at de to sakene har krysset hverandre, for Reza er uten noe støtteapparat i Afghanistan, sier Hareide til NTB.

Han legger til at det er meget spesielt at Reza absolutt skal returneres nå – etter planen mandag morgen – når saken mot UNE er berammet for Oslo tingrett 23. mars.

– Han har vært her i over seks år, og så skal han tvangsreturneres seks uker før saken kommer opp. Det er meget tvilsomt ut fra et rettssikkerhetsspørsmål, påpeker Hareide.

Sårbare grupper

Reza ble pågrepet lørdag morgen, og biskop Pettersen ringte Hareide en halv time før KrF-lederen gikk på talerstolen for å innlede på KrFs tillitsmannskonferanse, som holdes på Gardermoen denne helgen.

– Denne saken viser med all tydelighet hvor utfordrende dette er for oss. For KrF er asylbarna og konvertittene svært viktige og sårbare grupper, sier Hareide til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Pettersen er kritisk til at det nå er planer om å la Reza vitne i sin sak via Skype – en sak der han selv har sagt at han vil vitne til fordel for 21-åringen.

– For det første er det tvilsomt om det lar seg gjøre. For det andre er tilstedeværelse et grunnleggende prinsipp for rettssikkerheten, sier biskopen.

Han tror knapt det er mulig, det som nå skjer:

– Så sent som ved juletider sa jeg til Reza at nå kan han være trygg, så lenge saken ligger i det norske rettssystemet, sier han til NTB.

Les også
Ryddet plass til flyktninger i egen stue
Les også
Oppfordrer menighetene til å gi flyktninger mer ansvarKIA
Les også
Advokater vil hjelpe konvertitter
Les også
Ventar og håper på «ja»