NEKTER: Olaug Bollestad er KrFs nestleder og helsepolitiske talskvinne. Hun er sterkt imot å godkjenne metoder som

KrF setter ned foten for ny Downs-test

Norske sykehus får ikke bruke ny metode for å finne fostre med Downs så lenge KrF har noe de skulle ha sagt.

– Det er uaktuelt å innføre blodtesten NIPT i denne stortingsperioden, sier KrFs nestleder, Olaug Bollestad, og viser til samarbeidsavtalen med regjeringen og Venstre.

Der heter det at det «innføres ikke et offentlig tilbud om tidlig ultralyd eller et tilbud om NIPD-blodprøve til alle gravide».

Artikkelen fortsetter under annonsen.

LES: Frykter en verden uten Downs-barn

Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN) søkte for fire år siden til Helsedirektoratet om å få bruke blodtesten til fosterdiagnostikk. Testen gir mindre risiko og er mer treffsikker enn metodene som brukes i dag, til å finne kromosomavvik som Downs syndrom på fostre tidlig i svangerskapet.

Denne uken anbefalte Bioteknologirådet å si ja til å bruke testen for den gruppen som allerede får tilbud om fosterdiagnostikk i dag: kvinner over 38 år eller i risikogrupper.

Overlege Ragnhild Glad ved UNN ser fram til å benytte den nye metoden for å avdekke avvik ved fosteret.

– Når vi nå har mulighet til å gjøre en risikofri test ved hjelp av blodprøve av gravide damer, er det veldig gledelig, sier Glad til NRK Kveldsnytt.

Les også:

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Innlegg av Dagen.

Legge til rette

Helsedirektoratet skal nå gå gjennom anbefalingen, men det kan ta tid før en konklusjon blir klar.

Bollestad truer imidlertid med samarbeidsavtalen dersom direktoratet skulle si ja til blodtesten før neste stortingsvalg.

– Det betyr at den søknaden fra UNN kan den godeste Bent Høie egentlig legge politisk død i denne perioden, sier hun, med en tydelig markering til helseministeren.

KrFs nestleder understreker at det alltid vil være diskusjon om nye og mer treffsikre metoder.

– Vårt poeng er at vi må diskutere om vi skal ha et samfunn som vil lete etter diagnoser og sykdom, eller om vi skal legge til rette for å få barn, også de med spesielle utfordringer. KrF ønsker det siste.

Mot «perfekt» samfunn

Bollestad stiller seg bak Aleksander Helmersbergs uttalelser i Dagen i går. Han er far til Milla, som har Downs syndrom, og frykter en verden uten personer med Downs.

– Får vi et samfunn som leter etter det «perfekte» fra starten av, blir det helt feil, sier Bollestad.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Hva om Helsedirektoratet innvilger sykehusets søknad om å bruke blodtesten?

– Da må helseministeren gripe inn, fordi vi har faktisk en avtale. Han kan gripe inn overfor direktorat og sykehus, mener jeg.

– Hvor viktig blir spørsmålet om blodtesten når dere skal velge samarbeidspartnere til neste stortingsperiode?

– Dette er en viktig prinsippsak uavhengig av hvem vi skal samarbeide med. Jeg er opptatt av at de som vet de venter barn med ulike utfordringer, bør få en koordinator allerede fra svangerskapet. Da kan kommunen legge mye bedre til rette for disse foreldrene og det barnet, sier Bollestad.

Helseminister Bent Høie (H) svarte ikke på Dagens henvendelser før papiravisen gikk i trykken.

Les også
Frykter en verden uten Downs-barn
Les også
KrF vil firedoble engangsstøtten ved fødsel
Les også
Spår tøffe budsjett-samtaler
Les også
Polsk abortforslag avvist
Les også
KrF: Regjeringen må snu