BARE SMIL: Staben i Menneskeverd er godt fornøyd med årets medlemsutvikling. Fra venstre: Tina Rensel, Liv Kjersti Skjeggestad Thoresen, Maria Victoria Kjølstad Aanje, Audun Rensel, Elisabeth Ruud, Helene Pederstad og Elisabeth Qvale Hovland. FOTO: Johannes Ek Reindal

Kjærlighet til folket - folk til Menneskeverd

Aldri før har organisasjonen Menneskeverd opplevd en medlemsvekst som i år. Over 10.000 er nå medlemmer.

– Vil du ha en kjærlighet? Vi kommer fra organisasjonen Menneskeverd.

Hele staben hadde tatt på seg skjerf, fylt kurvene med kjærlighet på pinne og kledd seg i sitt bredeste smil for å møte Oslos innbyggere til en liten markering, tidlig tirsdag ettermiddag. Det er ikke lange veien fra organisasjonens kontorer i Storgata til Europarådets plass, men listen over nye medlemmer i organisasjonen det siste året er lang. 10.600 medlemmer teller når 2014 drar seg mot en ende.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi sa i mange år at den dagen vi passerte 10.000 medlemmer, skulle vi feire med kake, sier generalsekretær Liv Kjersti Skjeggestad Thoresen.

– Men vi følte vi måtte gjøre noe mer. Så da ble det utdeling av kjærlighet.

LES OGSÅ: En stemme for det ufødte liv

Ungdom

Organisasjonen slår også sin egen rekord med antall nye medlemmer på ett år. I 2014 vil de ha dradd inn 1273 nye medlemmer, den forrige rekorden var på rundt 900. Noe av det som gleder mest er at det store flertallet av de nye medlemmene er ungdom. 806 unge mennesker har meldt seg inn i år.

– Vi satser bevisst, satser på markedsføring. Vi har jevnlig vervekampanjer. Vi er blitt flinkere til å tette igjen hullene, der vi før mistet medlemmer.

Tidligere kunne organisasjonen få 900 nye medlemmer, men miste 500 eksisterende. Årets tall på utmeldinger er ennå ikke klare.

– Vi har også begynt å ha seminarer på sommerstevner hvor ungdom samles. Det har gitt resultater. Vi prioriterer å være der ungdom er, sier generalsekretæren.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ut på tur

Det er ungdomskonsulent Helene Pederstad som reiser rundt i hele landet og besøker skoler, folkehøgskoler og konfirmantundervisninger. Til sammen har mer en 4.500 ungdommer fått undervisning av Menneskeverd i år. Det er også hun som står for seminarene om sommeren.

– I år hadde jeg fire seminarer på tre stevner. På det ene seminaret kom det 1.200 ungdommer, smiler hun.

– Hvordan foregår et slikt seminar?

– Jeg underviser om mennesker og etikk, om Norges lover og stiller spørsmål ved hvor moralsk riktige de er i forhold til menneskeverdet.

– Hvordan er kunnskapsnivået der ute?

– Det er mye de ikke vet. Det er ofte tynt grunnlag mange bygger sine holdninger på. Når vi presenterer kunnskap saklig og nøkternt er det det som forandrer holdninger. Det får vi tilbakemeldinger om.

– Hva oppgir ungdommene som årsak til at de melder seg inn?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det er ofte kampen mot urettferdigheten i abortpraksisen. Det er noe ungdom er opptatt av, noe som engasjerer dem, sier Pederstad.

Debatt

Skjeggestad Thoresen mener det ikke skorter på debatter, hvor en klar stemme for menneskeverdet er helt essensielt.

– Det er kontinuerlig saker i forhold til aktiv dødshjelp. Samtidig som man kan forstå at mennesker kan oppleve den siste tiden som vond og fortvilet, ønsker vi å kjempe for å bekrefte verdigheten og verdien et menneske har - uansett. Noen må stå opp for det, noen må peke på at det går grenser for hva man skal gjøre, selv om vi har teknologi og muligheter. Den etiske dimensjonen er veldig viktig, for den berører oss alle sammen - før eller senere, sier hun.

For organisasjonen er det lite som er viktigere enn en stabil medlemsmasse.

– Vi får ikke noe statsstøtte. Så noe av det beste jeg opplever er å møte mennesker ute på stevner og slikt, som sier de har vært medlem i mange år. Da har vi forutsigbare rammer å jobbe utifra. Da kan vi fortsette å jobbe inn mot beslutningstagere og å gjøre samfunnet til et bedre sted å leve - for alle.

Nye mål

Det er mulig det var litt Møllers Tran i kjærlighetene som ble delt ut i Oslo, for staben i Menneskeverd har satt seg «hårete mål», som de selv sier.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Nå skal vi nå 20.000 medlemmer, sier generalsekretæren og ler.

– Det løses enkelt ved at hver og en av våre nå 10.000 medlemmer får med seg en person til.

Økt synlighet er et annet område organisasjonen skal satse på. Deres årlige Livsvernpris har allerede skapt en plattform for å sette debatter om menneskeverd på dagsorden.

I fjor gikk prisen til ekteparet Signe Huseby Lippestad og Geir Lippestad for sine forbilledlige holdninger til menneskeverdet i praksis.

Les flere artikler om menneskeverd

Menneskeverd

Er en norsk organisasjon som arbeider for å verne om livet fra befruktningen til en naturlig død.

Menneskeverd ble stiftet i 13. april 2002 som en sammenslåing av organisasjonene Norsk Pro Vita og For Livsrett og Menneskeverd.


Kilde: Wikipedia

Les også
Abortmotstander båret ut av bispevigsel
Les også
Nyvigslet biskop advarte mot sorteringssamfunn
Les også
Et sekulært mareritt
Les også
Tiggeforbudet