Julekonserter i kirken får ikke ha flere enn 50 personer som publikum. Dette fordi kirkebenker ikke defineres som fastmonterte seter. Foto: Terje Bendiksby / NTB

Kirkebenker er ikke fastmonterte seter, konsertarrangører fortviler

Norske Konsertarrangører er oppgitt over at kirkeseter ikke blir definert som fastmonterte seter. Bestemmelsen gir maks 50 personer på årets julekonserter.

De nye smittevernreglene sier at innendørs arrangementer med fastmonterte seter kan ha opptil 200 personer. Men kirkeseter blir ikke definert som fastmontert, og dermed kan det ikke være flere enn 50 personer på årets julekonserter, skriverNRK.

– Dette vil i praksis bety en ny nedstenging av kulturfeltet og en urimelig forskjellsbehandling mellom de som tilfeldigvis har fastmonterte seter, og de som ikke har det, sier Tone Østerdal fra Norske Konsertarrangører.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Like seter behandles likt

Teatre og konserthus kan ha opptil 200 personer, men helseminister Bent Høie vil ikke være med på at regjeringen driver med forskjellsbehandling.

– Like seter behandles likt, uavhengig av hvilket lokale de er i. Kravet for å tilfredsstille kravet om fastmontert sete i dag er at det er seteplasser som er fysisk avskilt fra hverandre, med for eksemplet armlene. Da er også kravet at det skal være ledige seter mellom de som deltar.

– En rekke kirker har ikke den type seter. De har benker der det ikke er noen fysisk skille, og man kan sitte tett i tett. Det er bakgrunnen for dette, det er ingen forskjellsbehandling. Og slik smittesituasjonen er nå, må vi ha en streng fortolkning, sa helseministeren på mandagens pressekonferanse om koronasituasjonen.

Frustrert og fortvilet

Kulturminister Abid Raja sier til NRK at han har stor forståelse for at kulturlivet er frustrert og fortvilet.

– De nye reglene for billetthaller vil påvirke økonomien til arrangementene. Vi i regjeringen følger utviklingen nøye og vurderer det løpende behovet for endringer og justeringer i de økonomiske støtteordningene, sier Raja.

Han sier regjeringen også vil se på behovet for å justere ordningen underveis.