NORSK HJELP: Israelske soldater har fått hjelp fra norske israelsvenner under operasjonen i Gaza. Norsk Folkehjelp er sterkt kritisk til dette.

Karmel gir krigsutstyr til Israels hær

Sentrale israelsvenner støtter Karmel-Instituttets innsamling til krigsutstyr som hodelykter og mobiltelefonbatteri. Dette er brukt av israelske soldater under operasjonen i Gaza.

– Når det gjelder utstyr på dette nivået, så støtter jeg denne innsamlingen. Men jeg vil holde meg langt unna våpen, sier Steinar Harila til Dagen.

Han er leder for stiftelsen «Hjelp til Russland», og har vært utallige ganger i Israel.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Tidligere generalsekretær i Indremisjonsforbundet, Karl Johan Hallaråker, mener at Karmel-Instituttet har sin fulle rett til å støtte det som de ønsker.

– Vi må ha respekt for deres overbevisning. Når vi ser de som støtter på motsatt side, må vi vise vilje til at organisasjoner og enkeltpersoner også gir sin støtte til Israel, sier Hallaråker.

– Jeg har full respekt for dem som følger sin overbevisning, legger han til.

Vi har også vært i kontakt med en rekke andre sentrale israelsvenner, som ikke ønsker å si noe om denne saken.

Les også: Hamas står fast ved kravene

Krigsutstyr i Gaza

Formann John Skåland i Karmel-Instituttet forteller at norske israelsvenner har gitt omkring 127.000 kroner til krigsutstyr, som har vært brukt i Gaza.

– Vi har et godt forhold til den israelske hær, og har også tidligere støttet dem med feltsko. Derfor er vi i en god tradisjon når vi nå bidrar med utstyr i forbindelse med krigen i Gaza, sier formann Skåland til Dagen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ingen restriksjoner

Når han drar til Israel i høst, regner han med å møte representanter fra de stridende avdelinger som har fått krigsutstyr fra norske israelsvenner.

– Kan det være aktuelt for Karmel-Instituttet også å finansiere granater og raketter til den israelske hær?

– Dette har aldri vært vurdert av oss, fordi det ikke er aktuelt og et hypotetisk spørsmål. Men hvis Israel skulle komme i en situasjon i fremtiden der eksistensen deres er truet, ville vi hjelpe dem med hva det måtte være. Vi har ingen restriksjoner på å hjelpe Israel og jødene, svarer John Skåland.

Les også: Nye angrep mellom Israel og palestinerne

En dags innsamling

Han forteller at Karmel-Instituttet fikk i slutten av juli en forespørsel fra Israel om å skaffe hodelykter til kampsoldater inne i Gaza.

– I løpet av én dag ble det nødvendige beløpet på 127.000 kroner samlet inn av en håndfull nordmenn og sendt til Israel, forteller John Skåland til Karmel Israel-Nytt.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hodelykter og batterier

Reservemajor Motti Isaak opplyser til bladet at 27. juli ble det sendt 160 hodelykter til en brigadeavdeling i Gaza. Noen dager senere overleverte de ytterligere 240 hodelykter. Han har vært initiativtager til prosjektet etter forespørsel fra soldater.

Isaak har også kjøpt inn 100 klappstoler til soldatene, for å gjøre tilværelsen lettere for dem ved fronten. I tillegg gis 400 batterier til mobiltelefoner, slik at soldatene som kommer ut fra Gaza, får batterier og kan ringe raskt hjem.

– Vi har også fått utarbeidet en prototype på en robust Tora-kasse. Den skal brukes til å frakte inn Tora-rullen (Mosebøker på rull) i felten for soldater, forteller Motti Isaak.

– Bør forbys

Norsk Folkehjelp er sterkt kritisk til at Karmel-Instituttet har samlet inn til krigsutstyr til Israel. Generalsekretær Liv Tørres har tidligere tatt opp kampen mot de skattefrie gavene til Karmel-Instituttet på grunn av støtten til bosetterne. Skattefradraget forsvant under den rødgrønne regjeringen.

– Dette er enda mer direkte bidrag til konflikten. Det er snakk om støtte til en militær side. Dette bør rett og slett forbys ved lov, sier Liv Tørres til Fædrelandsvennen.

Hun sammenligner det med pengeinnsamling til syriske jihadist-grupper.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Dette må behandles likt. Økonomiske bidrag til syriske jihadister, Hamas eller den israelske hæren midt i en væpnet konflikt, det er rett og slett ikke greit, sier hun.

Karmel-Instituttet
Les også
Nye angrep mellom Israel og palestinerne
Les også
Hamas står fast ved kravene