FOTO: REUTERS/Stringer

Jihadister kritiserer ISILs kalifat

Flere jihadister og al-Qaida-ledere er kritiske til at ISIL har erklært at de har opprettet et kalifat i Irak og Syria.

Den radikale islamisten Abu Qatada, som for tiden står for retten i Jordan etter å ha blitt utvist fra Storbritannia, kalte tirsdag erklæringen for ugyldig.

Også Al-Qaida i islamsk Maghreb (AQIM) avviser erklæringen og sier den har mangler som jihadistiske leder må korrigere.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

«Erklæringen om et kalifat fra Den islamske staten er ugyldig og uten mening fordi den ikke er godkjent av jihadister i andre deler av verden», skriver Qatada i et 21 sider langt skriv som er lagt ut på en jihadistisk nettside.

ISIL, som nå kaller seg IS under ledelse av Abu Bakr al-Baghdadi, proklamerte et kalifat i Irak og deler av Syria 29. juli etter en offensiv i det nordlige Irak, men Qatada sier at gruppa «ikke har myndighet til å styre over muslimer, og at deres proklamasjon ikke er gyldig for andre enn dem selv».

«Deres trusler om å drepe motstandere, marginalisere andre grupper og deres voldelige måte å slåss mot andre, er en stor synd», skriver han videre og spør hvordan de vil være mot de fattige når de er så nådeløse mot andre jihadister.

Qatadas fordømmelse av ISIL kom etter at den jordanske islamistiske ideologen Issam Barqawi tidligere fordømte erklæringen om et kalifat.

Les også
Selvutnevnt kalif ber alle muslimer adlyde hamISIL
Les også
Stadig flere kristne flykter fra Syria
Les også
Irakere oppfordres til å støtte ISIL
Les også
ISIL erobret anlegg for kjemiske våpen i IrakISIL