Et Iron Dome-batteri, som oppdager og skyter ned innkommende raketter, her i den sør-israelske byen Ashdod. Foto: AFP / JACK GUEZ / NTB Scanpix

Israelske styrker posisjoneres mot Gaza

Israel flytter bakkestyrker sørover mot grensen til Gazastripen mens spenningene øker i forkant av begravelsen til den drepte palestinske tenåringen i Jerusalem.

Den militære opptrappingen gjøres som svar på rakettangrepene fra Gaza, opplyser det israelske forsvaret torsdag.

Situasjonen var torsdag spent mens begravelsen til den 16 år gamle palestineren som ble funnet drept i Vest-Jerusalem onsdag, ble utsatt på grunn av at obduksjonen trakk ut i tid.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Drapet fryktes å være utført som hevn for de tre jevnaldrende israelske bosetterne som ble funnet drept på Vestbredden mandag.

Israelske jagerfly fortsatte bombingen av Gazastripen torsdag. Angrepene er svar på de 16 rakettene som ifølge det israelske forsvaret er skutt fra Gazastripen og inn i Sør-Israel siden midnatt natt til torsdag.

Voldsomme protester

Torsdag kunngjorde Israel at militærstyrker flyttes mot Gazastripen som et ledd i forsvaret av landet.

– Alt vi gjør, er for å trappe ned situasjonen, samtidig som vi forbereder oss på at det ikke skjer, sa militærtalsmann Peter Lerner på en pressekonferanse.

Over 200 mennesker ble såret i de voldsomme kampene som brøt ut mellom palestinere og israelske sikkerhetsstyrker i Jerusalem etter at 16 år gamle Mohammad Abu Khudair ble funnet drept i et skogholt onsdag morgen.

Torsdag var det rolig i byen, men spenningene var fortsatt svært store i påvente av Abu Khudairs begravelse.

Ukjent dødsårsak

Israelsk politi har så langt fastholdt at motivet for drapet på gutten er uklart, og de hadde torsdag kveld ennå ikke offentliggjort noen dødsårsak.

Internasjonalt var de verbale reaksjonene på drapet kraftige, og også familien til en av de drepte israelske tenåringene har fordømt det.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Abu Khudair-familiens advokat sier til nyhetsbyrået AFP at guttens lik var blitt brent til det ugjenkjennelige. Gutten skulle obduseres torsdag, og det var ennå ikke kjent når han kunne følges til graven.

16-åringens far sa tilBBC at han håpte det kunne skje torsdag. Det var uansett ventet nye gatekamper og sammenstøt under begravelsen.

Over 200 såret

Til sammen 232 mennesker ble såret i gatekampene mellom steinkastende palestinere og israelsk opprørspoliti onsdag. De fleste ble såret i bydelen Shuafat, hvor Abu Khudair kom fra.

187 av de sårede hadde skader forårsaket av gummikuler, mens seks var såret av skarpe skudd, ifølge Amin Abu Ghazali, som leder Røde Halvmånes feltoperasjoner i Øst-Jerusalem.

Det israelske forsvaret understreker at Israel ikke akter å tilspisse konflikten.

Raketter traff hus Israel

To hus i Sderot ble torsdag truffet av raketter etter at militante palestinere på Gazastripen trappet opp angrepene. Ingen ble skadd, men den ene raketten forårsaket strømbrudd, opplyser politiet. Rakettene fra Gaza havner vanligvis i ubebygde områder.

Samtidig fortsatte bombingen av Gaza, og ifølge helsepersonell ble 11 personer såret i angrep natt til torsdag. Tilstanden for en av dem, en kvinne, var alvorlig. Israel opplyser at 15 «Hamas-mål» ble rammet av luftangrep i løpet av natten.

Sist gang Israel gjennomførte en voldsom luftoffensiv på Gazastripen var i november 2012.