Israels president Reuven Rivlin er bekymret for statsminister Benjamin Netanyahus offensiv mot atomavtalen mellom Iran og fem stormakter. Foto: Ronen Zvulun / Reuters / NTB scanpix

Israels president frykter strid med USA

Israels president Reuven Rivlin mener at den israelske kritikken mot atomavtalen med Iran går for langt. Han frykter strid med USA og isolasjon av Israel.

Rivlin har som president stort sett seremoniell myndighet, men i tre avisintervjuer uttrykker han bekymring for at statsminister Benjamin Netanyahus offensiv mot atomavtalen mellom Iran og fem stormakter til sjuende og sist vil slå tilbake og skade Israel.

Rivlin er en tidligere politiker på høyrefløyen i israelsk politikk og har flere ganger vært i tottene på Netanyahu. Presidenten er også skeptisk til avtalen, men ser den i en videre diplomatisk sammenheng.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg er svært urolig over den fronten som har oppstått mellom president Barack Obama og Netanyahu, mellom USA og Israel. Statsministeren har kjørt en kampanje i USA som om våre to land er likeverdige. Dette gjør Israel sårbart, sier Rivlin.

LES: Obama: – Israel er eneste motstander av atomavtalen

Han tilføyer at kanskje Natanyahu forstår USA bedre enn ham, men at Israel når alt kommer til alt er temmelig isolert i verden.

– Jeg har sagt det til ham igjen og igjen at denne slags stridigheter bare skjer på Israels bekostning, sier presidenten til avisen Haaretz.

Les også
Atomvåpnenes historie er fortsatt omstridt
Les også
Terror mot homofile
Les også
Shira (16) død etter knivangrepet i Jerusalem
Les også
Bok om fem presidenter som formet USA
Les også
Obama: – Israel er eneste motstander av atomavtalen