REAKSJONER: Vatikanests anerkjennelse av Palestina vekker sterke reaksjoner blant jødiske organisasjoner. Foto: Pave Frans ved Muren i Betlehem under pavebesøket i 2014.

Israel er skuffet over Vatikanet

Israel er opprørt over at Vatikanet har anerkjent Palestina som en selvstendig stat uten å stille noen krav til palestinerne.

– Dette er skuffende. Vi tror en slik avgjørelse ikke fører palestinerne tilbake til forhandlingsbordet, sier pressetalsmann Emmanuel Nashon i Det israelske utenriksdepartement til The Times of Israel.

LES: Vatikanet vil anerkjenne palestinsk stat

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Må anerkjenne Israel

For at palestinerne skal oppnå selvstendighet krever Israel at de først må stanse sin væpnede kamp mot Israel og anerkjenne landets rett til å eksistere som et hjemland for det jødiske folk.

Vatikanets vedtak kom fire dager før kanoniseringen av to palestinske nonner, og det støtter opp om standpunktet til palestinernes president Mahmoud Abbas, som skal møte pave Frans i Vatikanet lørdag. Selv om vedtaket onsdag formaliserer Vatikanets forbindelser med De palestinske myndigheter (PA), har Vatikanet allerede brukt uttrykket «Staten Palestina» i flere offentlige dokument, som i programmet for pavebesøket til Det hellige land i 2014.

Økt støtte

De siste årene har Vatikanet øket innsatsen til støtte for palestinske kristne i østlige deler av Jerusalem, på Vestbredden og i Gaza. Tallet på kristne har gått tilbake på grunn av utvandring som igjen skyldes kriger og vanskelige økonomiske tider.

Flertallet av kristne i Det hellige land er enten etniske palestinere eller bor sammen med dem i byer og landsbyer i området. Maria Baouardy og Mary Alphonsine Danil Ghattas som begge er kristne arabere, skal kanoniseres av pave Frans på søndag.

Beklager

Direktør David Harris i American Jewish Committee (AJC), den ledende verdensomspennende organisasjon til forsvar for jøder, beklager Vatikanets vedtak.

– Dette er beklagelig og motarbeider alle som søker virkelig fred mellom Israel og palestinerne. Vi respekterer fullt og helt folks ønske om å fremme fredelig sameksistens, noe vi tror blir best ivaretatt ved å oppmuntre til en gjenopptakelse av fredssamtalene mellom Israel og palestinerne, og ikke ensidige handlinger på siden av rammeverket for forhandlinger, sier Harris.

Umodent

Nasjonal leder for Anti-Defamation League, Abraham H. Foxman, kaller vedtaket «umodent».

– Det undergraver den eneste reelle løsningen i denne lange konflikten som er å gå inn i direkte forhandlinger, sier Foxman.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

RNPS - REUTERS NEWS PICTURE SERVICE - PICTURES OF THE YEAR 2014 Pope Francis touches the wall that divides Israel from the West Bank, on his way to celebrate a mass in Manger Square next to the Church of the Nativity in the West Bank city of Bethlehem, in this May 25, 2014 file photo. REUTERS/Mheisen Amareen/Files (WEST BANK - Tags: RELIGION POLITICS TPX IMAGES OF THE DAY)

Les også
Regjeringsspillet og NetanyahuIsrael-korrespondenten
Les også
Knesset godkjente Netanyahus regjering
Les også
IS-lederen ber alle muslimer bære våpen
Les også
IS-ofre får norsk hjelp til å bearbeide traumerRefugee Alliance
Les også
Vatikanet vil anerkjenne palestinsk stat