KASTET UT: Imran Firasat fikk ikke bli i Norge så lenge at asylsøknaden hans ble behandlet. I går ettermiddag ble han sendt tilbake til Spania, der han frykter en utsendelse til Pakistan.

Islam-kritiker fikk ikke bli i Norge.

Han ble sendt til Barcelona mandag ettermiddag, nå frykter Imran Firasat for livet om han blir sendt videre til Pakistan.

– Dette virker kynisk og som om det ikke er vilje til å ta inn over seg at dette er en unik situasjon, sier advokat Heidi Bache-Wiig.

– Denne saken er alarmerende, sier Ann-Magrit Austenå, i ytringsfrihetsorganisasjonen PEN.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Islamkritikeren Imran Firasat søkte asyl i Norge etter at hans oppholdstillatelse ble trukket tilbake i Spania - angivelig fordi han har markert seg som en svært sterk islamkritiker. Men siden Norge har signert på den såkalte Dublin-avtalen, blir alle asylsøkere sendt tilbake til det første europeiske land de kommer til. Det gjorde de også i denne saken.

– De har fattet dette vedtaket så raskt at de neppe kan ha satt seg inn i og fått oversikt over saken. Selv når vi har kommet med nye opplysning har de ikke endret vedtaket. Dette er jo i tråd med holdningen til innvandringsmyndighetene om dagen, sier Bache-Wiig.

Oppgitt

– Norge er med dette med på å forfølge en kristen, raser Liv Finnseth.

Lederen for støttegruppen for Imran Firasat er oppgitt. Hun har vært en av Firasats fremste støttespillere siden han kom til Norge i begynnelsen av Juli. Klokken 14:00 i går ble han plassert på et fly av norsk politi. Deportert til Barcelona og Spania siden det var det første landet han kom til i Europa.

Imran Firasat er er toneangivende islamkritiker som flyktet fra Pakistan til Spania for ti år siden. I Spania har han vært en aktiv samfunnsdebattant. Han har både vært aktiv med egen blogg samt at han har skrevet leserinnlegg og deltatt i debattprogrammer om islam. I 2012 laget han den svært kontroversielle filmen «The innocent prophet», samt at han har laget andre filmer som setter profeten Muhammed i et svært dårlig lys.

Etter dette trakk spanske myndigheter tilbake oppholdstillatelsen til Firasat, og ifølge hans støttespillere står han nå i reell fare for å bli sendt tilbake til Pakistan eller Indonesia, der hans kone kommer fra.

Kort varsen

– Jeg fikk opphold i Spania fordi jeg var i livsfare på grunn av min islamkritikk, men det er også derfor spanske myndigheter nå vil kaste meg ut av landet, har han sagt til avisen International Business Times.

Av frykt for å bli deportert tilbake til Pakistan eller Indonesia har Firasat flyktet til Norge. Han ble raskt pågrepet og varetektsfengslet fordi norsk politi fryktet han ville unndra seg et vedtak om å forlate landet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi har ikke bedt om at han skal få asyl i Norge. Vi har bare bedt om at hans asylsøknad skal behandles i Norge, forklarer Bache-Wiig.

Vedtaket om å forlate landet kom rett før helgen. Siden da har støttegruppen og hans advokat arbeidet på spreng for få utsatt vedtaket, uten å lykkes. De har brukt alle ankemuligheter i Norge, samt at de har forsøkt å bruke Europeiske institusjoner for å få utsatt utsendelsen.

– Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg kunne ikke behandle saken på så kort varsel, forklarer advokat Heidi Bache-Wiig.

Alarmerende

– Så langt jeg kjenner denne saken er den alarmerende, sier Ann-Magrit Austenå, styremedlem i PEN, den norske avdelingen av verdens største skribent- og ytringsfrihetsorganisasjon.

Hun mener hovedansvaret i denne saken ligger hos spanske myndigheter, men om de ikke tar det ansvaret så ligger det på norske myndigheter.

– Det er her underordnet hvor sterkt han ytrer seg. Dette dreier seg først og fremst om enkeltpersoners rettssikkerhet i Europa og Europas evne til å ta vare på ytringsfriheten, sier Austenå som er sterkt kritisk til at norske myndigheter sender Firasat tilbake til Spania.

– De burde i det minste kontakte spanske myndigheter for å høre om de akter å opprettholde utvisningsvedtaket til Pakistan. Om de gjør det, kan ikke Norge sende ham til Spania, og han skulle da hatt muligheten til å få saken sin behandlet her. Det er et brudd på de europeiske menneskerettighetene om Norge bevisst returnerer han til Spania som så sender han videre til Pakista der han risikerer forfølgelse og dødsfare, sier Austenå.

Hun understreker at Europa må tåle religionskritikk.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Så lenge den ikke er lovstridig, kan ikke religionskritikk medføre at man mister rettssikkerheten i Europa, sier Austenå til Dagen.

Dublin-avtalen

– Jeg forventer at UDI forholder seg til et enstemmig Stortings vedtak om å følge avtalene som ligger i den fornyede Dublin-avtalen, sier Mazyar Keshvari, Innvandringspolitisk talsmann Fremskrittspartiet.

Keshvari ønsker ikke å kommentere situasjonen til Firasat konkret, men understreker at det i Dublin-avtalen også ligger en mulighet til å foreta individuelle vurderinger av enhver asylsøknad.

DAGEN

Imran Firasat

  • Pakistansk konvertitt fra Islam, født i 1978.
  • Kontroversiell islam-kritiker.
  • Fikk oppholdstillatelse i Spania, men denne ble trukket tilbake etter at han publiserte filmen «The Innocent Prophet».
  • Søkte asyl i Norge, men norske myndigheter ville sende ham tilbake til Spania så fort som mulig.
  • Sendt tilbake til Spana med fly mandag 28. juli.

Les også
Islam-kritiker sendes ut fra Norge i dagImran Firasat
Les også
Pakistansk islam-kritiker i fengsel i NorgeImran Firasat