KrF-leder Knut Arild Hareide, Dagrun Eriksen (t.v) og parlamentarisk leder i KrF Hans Olav Syversen (t.h) på pressekonferanse tirsdag før landsmøtet i Trondheim. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Hareide forventer offensivt flyktningkrav fra KrFs landsmøte

KrF-leder Knut Arild Hareide sier han forventer et offensivt krav fra partiets landsmøte i helgen om hvor mange flyktninger Norge skal ta imot fra Syria.

Syriaflyktningene seiler opp til å bli den viktigste saken under partiets landsmøte i Trondheim i helgen.

Arbeiderpartiet, SV, Venstre og Senterpartiet har alle vedtatt å ta imot 10.000 flyktninger over de to neste årene, mens regjeringspartiene Høyre og Frp har sagt nei til dette antallet. KrF står fram til landsmøtet uten vedtak, og partilederen velger foreløpig å være rund i formuleringene om hvilket antall KrF vil lande på.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Den debatten er så viktig at landsmøtet skal ta en endelig beslutning, men jeg forventer et offensivt landsmøte i denne saken, sa Hareide under en pressekonferanse tirsdag formiddag.

KrFs ungdomsorganisasjon KrFU har levert inn et resolusjonsforslag på 10.000 syrere, som flere fylkeslag har sluttet seg til. Forventningen er at også KrF vil ende på dette antallet.

Vil forhandle

En ringerunde Klassekampen har gjort til partiets fylkesledere denne uken, viser at et flertall mener at KrF ikke kan bli med på forhandlinger som fører til et lavere antall flyktninger enn 10.000. De sier saken er så viktig at KrF heller bør risikere en regjeringskrise og bli med på å instruere regjeringen i saken.

Hareide sier han har forståelse for utspillet.

– Jeg har forståelse for det sterke engasjementet for sårbare mennesker. Samtidig ønsker jeg å ta imot invitasjonen fra Erna Solberg om at vi i det politiske lederskapet skal sette oss ned og se på hva vi kan finne fram til av felles løsninger, sier Hareide til NTB.

Forhandlingene starter på Stortinget senere tirsdag, og Hareide sier det er et krevende utgangspunkt at partiet foreløpig ikke har et vedtak i saken.

– Men jeg har forventning om at dette bare blir det første av mange møter, og at forhandlingene i hvert fall ikke er ferdig før KrFs landsmøte, sier han.

Innflytelse

Hareide understreket at samarbeidsavtalen med regjeringspartiene har stor oppslutning i KrF.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Avtalen gir oss betydelig politisk gjennomslag. Vi er et betydelig annerledes KrF som samles nå sammenlignet med for to år siden. Den gangen var vi et opposisjonsparti uten innflytelse. Nå har vi innflytelse i samtlige viktige politiske saker i Norge, understreket han.

Partilederen gjorde det samtidig klart at flere av regjeringens vurderinger skaper frustrasjon i partiet. Asyl- og flyktningpolitikken, forslaget om søndagsåpne butikker, jordbrukspolitikken og kommune- og distriktspolitikken, er blant temaene som har skapt uro i partiet.

Baby-frist

Om partilederen selv får være med under landsmøtet i helgen, er imidlertid høyst usikkert. Kona, Lisa Marie Hareide er langt på overtid med ekteparets andre barn og kan føde når som helst.

Hareide sier han og partiet har satt en frist til midnatt natt til onsdag. Har ikke fødselen startet innen den tid, blir det nestleder Dagrunn Eriksen som holder landsmøtetalen på fredag.

– Akkurat nå er det mindre og mindre sannsynlighet for at det er jeg som holder den talen, konstaterte Hareide til NTB etter pressekonferansen.

Mer debatt: Her er de siste 100 publiserte meningsinnleggene i Dagen

Krfs landsmøte 2015

#krflm

8.-10. mai avholder KrF sitt landsmøte på Scandic Nidelven hotell i Trondheim.

Nett-TV: Hele landsmøtet overføres direkte på Dagen.no.

Ledertrioen står på valg. Det blir gjenvalg av partileder Knut Arild Hareide og 1. nestleder Dagrun Eriksen, mens Olaug Bollestad blir ny 2. nestleder. Fylkespartiene støtter opp om dette.

Jon Lilletuns ærespris deles ut for første gang lørdag kveld.

Les også
Tiden renner ut for Hareides landsmøtetale
Les også
Sier nei til politiske budskapStøttemarkering for Israel
Les også
Regjeringen øker Syria-innsatsen til 1 milliard
Les også
Over 5.800 migranter reddet i Middelhavet – 13 døde
Les også
KrFU-lederen tar ikke gjenvalg