En tidsubegrenset våpenhvile mellom militante palestinere og Israel ble innledet 26. august. Over 2.000 mennesker ble drept i offensiven i sommer. Bildet er tatt i et ødelagt område øst for Gaza by. Foto: Mohammed Salem / Reuters / NTB scanpix

Hamas og Fatah tilbake til samlingsregjeringen

De palestinske fraksjonene Hamas og Fatah er enige på «alle punkter» og oppretter en samlingsregjering som «umiddelbart kan ta kontroll på Gazastripen».

Det var palestinsk fjernsyn som torsdag ettermiddag meldte om enigheten, som kom etter to dager med samtaler mellom Hamas og Fatah i Egypts hovedstad Kairo.

– Alle offentlige tjenestemenn vil få lønn fra samlingsregjeringen, fordi de er alle palestinere, og dette er en regjering for alle palestinerne, sier Azzam Ahmed fra Fatah.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Forsoning mellom de to dominerende, palestinske fraksjonene har lenge vært ansett som et nøkkelpunkt for å skape fremgang i fredsprosessen med Israel.

Den sekulære og moderate Fatah-bevegelsen ledes av den vestlig-støttede, palestinske presidenten Mahmoud Abbas. Det er Fatah som har representert palestinerne i de siste fredsforhandlingene, og den nye samlingsregjeringen vil bli ledet av Abbas.

Den islamistiske Hamas-bevegelsen vant valget og regjeringsmakten i de palestinske områdene i 2006, men ble aldri anerkjent av omverdenen. Etter hvert overtok Hamas likevel makten på Gazastripen.

Fatah og Hamas ble også i juni i år enige om en samlingsregjering. Denne kom imidlertid aldri i gang med sitt arbeid fordi Abbas anklaget Hamas for å opprettholde en parallell administrasjon som de facto makthaver på Gazastripen.

Les også
Turoperatører anklages for etiske bruddIsrael-turisme
Les også
Blandet feiring av israelsk nyttår
Les også
Hamas’ krig mot Israel finansiert av Norge
Les også
To drapsmistenkte palestinere drept i Hebron
Les også
8,9 millioner borgere i Israel