En person ble funnet halshugget etter anslaget mot den amerikanskeide fabrikken nær Lyon.

Halshugget i Allahs navn

Fredagens angrep skal være det første tilfellet der jihadister har gjennomført en halshugging her i Europa. Men det er ikke første gang de har planlagt å gjøre det.

Detaljene fra fredagens terrorangrep mot en fabrikk i nærheten av Lyon i Frankrike er så bestialske at de nesten er vanskelige å omtale.

En person ble funnet halshugget etter anslaget mot den amerikanskeide fabrikken. Hodet skal ha blitt plassert på et gjerde. Det skal ha blitt funnet et flagg med arabiske skrifttegn.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I Midtøsten er halshugging en velkjent måte å henrette gisler på. Spesielt har terrorgruppen IS blitt kjent for denne barbariske avlivingsmetoden.

Flere journalister som har blitt tatt til fange av gruppen, har mistet livet på denne måten. Med levende bilder av ugjerningen spredt på internett.

Halshugget av IS

Den største kringkastede massehenrettelsen ved halshugging skjedde i Libya i februar. Da ble 21 koptiske kristne halshugget av IS fordi de hadde «feil» tro. Ugjerningen skjedde i strandkanten og det hele ble iscenesatt og filmet som om det skulle vært en påkostet filmproduksjon.

Takker Gud for at IS ikke sensurerte henrettelse-video

Fredagens ugjerning utenfor Lyon er det første eksempelet på at dette fenomenet nå har spredd seg til Europa. Men islamistene har planlagt å gjøre det tidligere. I et land enda nærmere oss enn Frankrike.

Danmark

I 2009 dukket en amerikaner ved navn David Headley opp på i kontorene til karikaturstridens opphavsavis Jyllands-Postens avdelingskontor i København. Han kom under påskudd av å ville rykke inn annonser i avisen.

Headley var imidlertid egenltig lite opptatt av kontaktpris og opplagstall. Avisen interesserte ham strengt tatt ikke i det hele tatt. Med unntak av ett eneste spørsmål: Hvordan skulle han klare å drepe flest mulig av de som jobber der?

Skjult på kroppen hadde David Headley et kamera. Han filmet inne i lokalene i København og utenfor hovedkontoret i Århus. Da amerikansk politi pågrep ham på flyplassen i Chicago i oktober samme år, fant de også en rekke andre opptak fra den danske hovedstaden, blant annet bilder fra hovedjernbanestasjonen, rådhusplassen og den kongelige livgardens kaserne.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Den amerikanske etterforskningen avslørte det hittil mest alvorlige og detaljerte terrorkomplottet mot Danmark. David Headley hadde forbindelser til den pakistanske terrororganisasjonen Lashkar-e-Tayyiba, som stod bak det ekstreme terrorangrepet mot Mumbai i India året før. Headley hadde selv vært med på å planlegge aksjonen som kostet over 160 personer livet.

I den danske aksjonen skulle terrorister trenge inn i Jyllands-Postens redaksjonslokale. Der skulle de skjære hodene av avisens ansatte. De avkuttede hodene skulle deretter kastes ut av vinduene ned på Kongens Nytorv som lå utenfor avisens kontorer. Til skrekk og advarsel for danskene og som et håndfast bevis på hva som vil skje med de som kreker islams hellige profet.

Deretter skulle de militante muslimene kjempe mot dansk politi inntil de ble drept. Amerikansk etterretning forhindret det som kunne blitt et blodbad i den danske hovedstaden.

Noen måneder senere ble avisens tegner Kurt Westergaard, som hadde laget en karikatur av Muhammed med en bombe i turbanen, angrepet i sitt eget hjem.

Westergaard klarte å forskanse seg i sikkerhetsrommet han har fått innredet i huset sitt.

Muhammed-tegneren kunne blitt det første offer for halshuggingsterrorisme i Europa. For den somaliske gjerningsmannen var bevæpnet med kniv og øks da han til slutt ble skutt av politiet.

I stedet rammet den skjebnen en tilfeldig leder for et transportfirma i Frankrike som var på feil plass til feil tid.

Les også
Frankrike rystet av nytt terrorangrepFabrikkanlegget del av amerikansk konsern
Les også
Drapsoffer i Frankrike identifisert
Les også
Flere innbrakt for medvirkning i Frankrike
Les også
Norske Air Products-ansatte fortviler etter terrorangrepet i Frankrike