KRINGKASTINGSRÅDET: Fra venstre: Erlend Grimstad, Steinar Pedersen, May-Helen Molvær Grimstad, Frank Rossavik, Afshan Rafiq, Sigvald Oppebøen Hansen, Per Edgar Kokkvold (leder), Marvin Wiseth, Hannah Wozene Kvam (varamedlem), Finn Egil Holm, Line Gaare Paulsen(varamedlem), Kjersti Thorbjørnsrud (nestleder), Elin Ørjasæter og Thor Gjermund Eriksen (kringkastingssjef). Foto: Anne Liv Ekroll, NRK

– Greit med satire om reservasjon

Frank Rossavik i Kringkastingsrådet mener at innslaget om reservasjonslegene under Komiprisen er god satire.

Torsdag diskuterte Kringkastingsrådet to klager på et satireinnslag om reservasjonsrett under årets utdeling av Komiprisen på NRK.

– Jeg støtter regjeringens forslag om reservasjonsretten, men dette er god satire. Det må være mulig å raljere over sånt, sa Frank Rossavik, politisk redaktør i Bergens Tidende.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Rådet vedtok ikke en uttalelse om saken.

– For å være ærlig, om rådet ikke kommer opp med en ekstremt god tekst, bør vi la være å lage den. Hvis den ikke er ekstremt god, vil NRKs humorister være de eneste som vil kunne dra nytte av den, smilte leder Per Edgar Kokkvold.

Grensejegere

Eirik Bergesen, tekstforfatter for komikere og på opplysningskontoret.no, holdt en innledning om at satire skal være korreks til media og samfunnstopper.

Han pekte på Vær varsom-plakaten som retningslinjer for politisk satire, og at komikere med stor makt må tenke mer over om de sparker oppover eller nedover.

– Jobben til satirikere og komikere er å være grensejegere, finne grensen og balansere på den linjen. Noen ganger går det galt. Da kan vi velge mellom å prøve og feile inn i mellom, eller ikke prøve, sa Bergesen.

Sparker opp eller ned?

Han trakk også inn Muhammed-karikaturer, som man kan tolke om sparker oppover mot religion og makt, eller nedover mot den enkelte muslim.

Frank Rossavik pekte på at det samme gjelder satiren om reservasjonslegene.

– Den klassiske legerollen er en maktrolle overfor pasientene. For alle som ser på legen som en makthaver, er det å raljere overfor reservasjonsloven å sparke oppover. Ser du på dem som en liten minoritet i det store samfunnet, sparker du nedover. Det er helt opp til øynene som ser, sa rådsmedlemmet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han understreket at komikere er nødt til å tenke over hvilken veg man sparker.

– Ja, det tenker man på, men det vil alltid være noen som blir støtt. Spørsmålet er om vi skal bryr oss om at de blir støtt? Noen ganger skal man ikke gjøre det, sa Bergesen.

Ikke mobbende, men platt

May-Helen Molvær Grimstad pekte på kvinner som har vært i vanskelige situasjoner med graviditet.

– Så skal dette være underholdning lørdagskvelden? Jeg er ikke så sikker på det, ut fra den dårlige magefølelsen jeg satt med etter jeg hadde sett innslaget, sa Grimstad.

Elin Ørjasæter synes innslaget ikke var morsomt. Hun mente det kunne vært morsomt om det var kommet på 70-tallet.

– Nå skal vi være sistemann i skolegården til å sparke på de kristne. Jeg ville ikke drømme om å komme med en uttalelse mot satireinnslag, men dette er så kjedelig. Det er ikke stygt, ikke mobbende, men det platteste jeg har sett på år og dag, sa Ørjasæter.

Hva mener du om sangen de fremførte om abort og reservasjonsrett? Se innslaget fra Komiprisen 2014 i opptak her - og bruk kommentarfeltet nederst på siden.

Komiker-trio

«Reservasjonsretten har opprørt mange i år. Men det er noen ofre som står igjen i denne saken. Det er ikke KrF, men legene som ønsket å reservere seg. Ja, stakkars. Mange føler at de ble kneblet, og ikke hørt. Vi ønsker å være deres talerør.»

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Slik introduserer «Tre reserverte menn» sangen om reservasjonslegene.

Innslaget er fra forestillingen « Småtingsvalg» som i sommer gikk på standup-scenen «Latter» i Oslo.

Der harselerte Åsleik Engmark, Ole Morten Ågenæs og Jon Niklas Rønning med reservasjonslegenes «hang» til å reservere seg.

«Løsaktig tøs»

Et refreng lyder «Nei, nei, jeg reserverer meg (...) Det er ikke fordi jeg er religiøs, men fordi du er en løsaktig tøs».

Komikerne latterliggjør argumentene til reservasjonslegene og drar det lenger - til at de reserverer seg mot alt fra anoreksi til fibromyalgi og ME.

– Ekle og forvirra

Klagerne mener at innslaget burde beklages.

«Harselas med reservasjonretten slo ned i stua. Å slippe gjennom dette var overtramp mot de svakeste. Jeg måtte sjekke to ganger om dette virkelig var NRK», står det i et av klagebrevene.

«Reservasjonslegene latterliggjøres og direkte mobbes (...) Jeg er ungdomsskolelærer - kan jeg bruke dette som eksempel på det ypperste av humor vi har å by på her til lands? "Ta meningsmotstanderne dine (...) og framstill dem som ekle, forvirra, selvopptatte og det du ellers finner for godt. Kall det for humor, så er det greit"», skriver den andre klageren.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Dette er innenfor

I tilsvaret understreker NRK at innslaget med politisk satire er tydelig annonsert som humor: «Det er selvsagt synd hvis noen følte seg støtt av dette, men vi mener at dette er innenfor det som er akseptabelt i en slik sammenheng.»

Rådsmedlem Randi Wenche Haugen mener at dette svaret er en «lettvint avfeining med en arrogant tone».

– Det er viktig å anerkjenne klagers rett til egen opplevelse, ellers taper man tillit, sa hun under Kringkastingsrådets møte torsdag.

Komiprisen

Komiprisen er en årlig norsk pris innen humor, standup, revy og komedie.

Prisen ble innstiftet «for å hedre Norges fremste humorister og deles hvert år ut til spesielt fortjenstfulle innen komiker-faget».

Utdelingen arrangeres av NRK, og prisen ble delt ut første gang i 2001.

Komiprisen

Kringkastingsrådet er et rådgivende, offentlig oppnevnt organ som følger NRK tett og uttaler seg om det tilbud som tilbys publikum.

Rådet er publikums forlengede arm. Er du misfornøyd med noe NRK har sendt eller tilbyr, kan du klage til Kringkastingsrådet.

Kringkastingsrådet består av 14 medlemmer, dels oppnevnt av Stortinget, delvis av regjeringen.

Rådet møtes seks til åtte ganger i året. På møtene deltar også NRKs ledelse.

Les også
Inviterer til debatt om satire og konge-kontakt
Les også
Klager på satire om reservasjonsrettKringkastingsrådet
Les også
Kringkastingsrådet støtter NRKs korsnektKringkastingsrådet
Les også
Korsnekt i Kringkastingsrådet
Les også
– Jeg vil vite hva Hamas bruker pengene sine påGazakrigen