KONTAKT: Mads Gilbert snakker her i telefon utenfor Al-Shifa-sykehuset i Gaza by i sommer. Han skal ha hatt kontakt med høytstående lederskikkelser i Hamas, ifølge israelsk etterretningstjeneste. I høst ble Gilbert av israelske myndigheter nektet innreise til Gaza.

Gilbert i TV-intervju: «Jeg så halshuggede barn i Gaza»

Lege Mads Gilbert sammenligner personskader under Gazakrigen med terrorhandlingene til ISIS og Boko Haram. «Jeg så halshuggede barn i Gaza», har han sagt til TV-kanalen Al-jazeera.

Mads Gilbert ble nylig intervjuet av den arabiske TV-stasjonen Al Jazeera. De har lagt ut en kortversjon av intervjuet, på engelsk, på sine nettsider.

Intervjuet har tittelen «Jeg så halshuggede barn i Gaza»

Vi siterer fra intervjuet:

«Now everybody is talking about Boko Haram and ISIL beheading people. I saw beheaded children in Gaza, I have pictures.»

Det engelske ordet «beheaded» oversettes til norsk som «halshugget» hos Google Translate og i de andre ordbøkene Dagen har sjekket på nett. Vi har også snakket med en engelsklærer i Oslo, med engelskspråklig bakgrunn. Hun bekrefter at beheaded oversettes direkte til halshugget.

Avisen Dagen tok kontakt med Mads Gilbert torsdag, for å få ham å kommentere de sterke uttalelsene i intervjuet. For å stille opp, krevde han skriftlige spørsmål - og at hans svar ble gjengitt i sin helhet. Svarene fra Gilbert mottok Dagen på e-post lørdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Mads Gilbert, i intervjuet drar du først linjene til terrorgruppen Boko Haram i Nigeria. Og ISIL, som opererer i Syria og Irak. De er nå mest kjent som Islamsk stat (IS) og det er i 2014 blitt viden kjent at de blant annet bruker halshugging for å henrette mennesker - og for å spre frykt. Det engelske ordet «beheaded», som du bruker i intervjuet med Al-Jazeera, kan også være en generell beskrivelse av at hodet er adskilt fra kroppen. Du er utdannet anestesilege og har en rekke ganger arbeidet på sykehus i Gaza, der du har behandlet pasienter som har skader som følge av krigshandlinger. Er barna du hevder å ha sett i Gaza - halshugget - på samme måte som ISIL henretter mennesker? Eller er det barn med krigsskader, der hodet er adskilt fra kroppen etter eksplosjoner, skuddskader eller annet?

– Med verbet beheaded mente jeg at jeg har sett drepte palestinske barn helt og delvis uten hoder etter israelske angrep på Gaza i sommer. Jeg brukte bevisst ikke verbet decapitated som best oversettes med halshogget. Jeg har selvsagt aldri ment eller hevdet at israelske soldater fysisk halshogger barn direkte og med egne hender, sier Gilbert.

Han får ikke støtte til sin oversettelse av ordet fra velrenommerte Encycolopedia Britannica, som forklarer «beheading» som «a mode of executing capital punishment by which the head is severed from the body».

Terrorister

«I don’t show them (bildene, red.anm) because they are simply too inhumane, but nobody is accusing Israel of a massacre of children. It is always directed to somebody else who is called under the general term of terrorists.

This, what we see in Gaza, is by definition pure state terrorism. It is people defending themselves against attack from the occupant. How on earth can the occupant defend themselves when they are bombing the occupied people? Even in a semantic world it doesn’t make sense.»

– Du sier i intervjuet med Al-Jazeera at ingen anklager Israel for å massakrere barn. Hevder du at det er det Israel gjør, massakrerer barn?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– De grufulle opplevelsene av drepte og skadde palestinske barn har svidd seg fast i minnet. Jeg har allerede omtalt dette i min bok Natt i Gaza, skriver Gilbert i sin svar-epost til Dagen. Og utdyper:

– Disse barna ble - i likhet med de totalt 521 palestinske barna som ble drept eller døde av skadene etter de israelske angrepene juli-august 2014 - drept av israelske våpen. Det var menneskehender i den israelske regjeringshæren som utløste rakettene, granatene, skuddene og bombene som drepte barna.

– De fysiske skadene og de menneskelige tapene blir de samme enten de er påført på den ene eller andre måten. Dette er uansett et dypt moralsk spørsmål om ansvar og anstendighet. Ett israelsk barn ble drept, noe jeg helt klart fordømmer. Drapene på 521 palestinske barn krever selvsagt en oppriktig fordømmelse, også fra norske israelvenner, dersom de skal gjøre krav på troverdighet.

– Nær 3.500 palestinske barn ble skadet i de samme israelske angrepene i sommer. Omlag 1000 av disse barna forventes å ha livslange funksjonshemminger som følge av de fysiske skadene påført med israelske våpen. For barn som blir drept og lemlestet, og deres familier, er det uvesentlig hva motivet måtte være til de som utfører ugjerningene er.

– Resultatet av krigføring blir det samme enten barnas skader utføres av IS, israelere, eller palestinerne, avslutter Mads Gilbert.

---------------
Den arabiske TV-kanalen Al-Jazeera publiserte lørdag 20. desember et 25 minutter langt TV-intervju med Mads Gilbert - på engelsk - du kan se programmet ved å klikke her.

Hva mener du, er Gilberts valg av ord greie, eller hans uttalelser med på å skape mer hat i konflikten, når de blir framsatt i et intervju med en arabisk TV-kanal? Si din mening i kommentarfeltet nedenfor.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Egypt åpner grensa mot Gaza – i to dager
Les også
– Israelske luftangrep mot Gazastripen
Les også
Mads Gilbert ble årets navn i VG
Les også
Sliter med å engasjere unge for IsraelIsraelorganisasjoner
Les også
Ungt israelvennskapIsraelorganisasjoner