Frp-Sylvi sier nei til niqab-forbud
På Stortinget fremmet Fremskrittspartiet forslag om forbud mot det heldekkende hodeplagget. Nå sier Sylvi Listhaug nei.
Det kommer frem av et svar Sylvi Listhaug ( Frp) har sendt på et spørsmål fra Arbeiderpartiets stortingsrepresentant Jan Bøhler.
I brevet til Listhaug tar Ap-toppen til orde for et landsdekkende forbud mot hodeplagget på skoler, universiteter og andre offentlige læresteder.
Artikkelen fortsetter under annonsen.
Men det vil ikke Sylvi Listhaug ha noe av.
«Det finnes et handlingsrom lokalt som fungerer i de tilfeller utfordringer oppstår. Regjeringen vil derfor ikke, på det nåværende tidspunkt, innføre et nasjonalt forbud mot niqab og burka i skolen,» heter det i svaret fra Listhaug til Bøhler.
«Skuffende»
– Det er skuffende og overraskende. Frp har fremmet forslag om forbud mot heldekkende plagg på Stortinget. Jeg er overrasket over at hun ikke er mer positiv, sier Bøhler.
Listhaug skriver i brevet at hun mener niqab er et «lite problem» i undervisningssammenheng.
– Det er helt feil å bagatellisere dette, svarer Bøhler.
Det er ikke første gang det kontroversielle hodeplagget debatteres i norsk offentlighet.
Konflikter
Ved noen høyskoler og videregående skoler i fylker som Oslo, Østfold, Akershus og Telemark har det oppstått konflikter rundt bruk av heldekkende plagg som niqab og burka. I en rekke tilfeller har skolene grepet inn og bestemt at slike plagg ikke kan brukes, fordi det gjør det vanskelig å kommunisere i undervisningen.
Artikkelen fortsetter under annonsen.
Før Fremskrittspartiet havnet i regjering foreslo partileder Siv Jensen et forbud mot det heldekkende plagget. Det skulle gjelde på alle offentlige steder.
- Kvinner som lever i et frihetselskende land, skal slippe denne type tvang, sa Jensen.
Da sa daværende Arbeiderpartileder Jens Stolenberg et kategorisk nei til forbud. Nå er rollene byttet og det er Arbeiderpartiet som etterlyser niqab-forbud.
Det skjer etter at et utvalg satt ned av tankesmien Agenda med sentrale politiske representanter fra Ap, KrF, Venstre, SV og Senterpartiet kom frem til at vi ikke bør la den enkelte skole slite med disse konfliktene når de dukker opp, men lage nasjonale regler, slik at alle har det samme å forholde seg til.
Strengere integreringspolitikk
Jan Bøhler mener denne saken er et eksempel på at Arbeiderpartiet på flere områder fører en strengere integreringspolitikk enn Frp.
Listhaug svarer at hun mener problemet må håndteres lokalt og løper dermed vekk fra det som tidligere har vært Fremskrittspartiets politikk.
«I den grad slik praksis skaper utfordringer finner den enkelte kommune eller den enkelte offentlige instans lokale løsninger, i noen tilfeller også forbud. Eksempelvis har Oslo kommune innført et forbud mot plagg som helt eller delvis dekker elevenes ansikt», skriver Listhaug i svaret.
Listhaug besvarte torsdag ikke Dagens henvendelser om saken.
Artikkelen fortsetter under annonsen.
Listhaug la ut video
Fremskrittspartiet har i flere år gått inn for forbud mot slike plagg i skolen.
Et utvalg med ledende politikere fra Arbeiderpartiet, SV, Sp, KrF og Venstre la dessuten i august fram en rekke forslag til ny integreringspolitikk. Blant annet sa Agenda-utvalget ja til et nasjonalt forbud mot nikab og burka i skolen, mens Frp altså nå i regjering sier nei.
I en video på sin egen Facebook-side, sier Listhaug at både hun og Frp er «imot nikab og burka og mener at det aller beste hadde vært at vi hadde et forbud mot det.»
– Men når vi har fremmet forslag om dette på Stortinget, så har alle andre partier stemt imot det. Hvis det viser seg at Arbeiderpartiet nå har snudd, så vil det være et flertall for forbud, sier hun i videoen.
Listhaug etterlyser et svar fra Ap-leder Jonas Gahr Støre på om partiet er for et forbud eller om det Jan Bøhler står alene.
Niqab
Et tøystykke som dekker både hode og ansikt og hvor bare en smal åpning rundt øynene gjør det mulig å se ut.
Nikab er en variant av den islamske skikken med tildekking av kvinner i det offentlige rom.
Nikab blir ofte forvekslet med den afghanske burka, som er et plagg som ikke bare dekker hode og ansikt, men hele kroppen.
Skikken med ansiktsslør har utgangspunkt i Midtøsten.
Mot slutten av 2000-tallet fikk skikken en oppsving, knyttet til økende islamisering.