KUTT: Frp Nestleder Sylvi Listhaug vil kutte kraftig i bistanden til palestinerne.

Frp krever stopp i Palestina-bistanden – vil ha med seg KrF

– Vi har gitt penger i flere tiår, men problemene bare fortsetter, sier Frp-nestleder Sylvi Listhaug.

Norge gir årlig over 600 millioner kroner i bistand til palestinerne. 83 millioner går i direkte budsjettstøtte til palestinske selvstyremyndigheter. Nå ønsker Frp å kutte denne posten fra bistandsbudsjettet. I sitt alternative statsbudsjett, som skal legges frem mandag, skriver de:

«Fremskrittspartiet vi kutte all støtte til de palestinske selvstyremyndighetene.»

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Hvorfor vil dere kutte denne støtten?

– Så lenge de bruker egne penger på å betale terrorister er det helt feil at vi skal gi dem bistand. Vi har gitt penger i flere tiår, men problemene bare fortsetter. PA må vise at de prioriterer helse og utdanning foran terrorlønn, sier nestleder Sylvia Listhaug (Frp) til Dagen.

Palestinske myndigheter bruker årlig flere milliarder kroner på lønn til terrordømte palestinere i israelske fengsler. Palestinske myndigheter omtaler dem som martyrer.

– Florerer med hat

Listhaug mener også innholdet i palestinsk skolepensum er uholdbart.

– I det palestinske skolepensumet florerer det med oppfordringer til vold og hat mot Israel og at martyrdøden skal forherliges. Det er helt klart at Norge ikke kan være med å støtte dette, derfor ønsker vi å kutte denne posten.

Norge gir støtte til utdanning for palestinere, men regjeringen har forsikret seg om at den norske støtten ikke går til produksjon av skolebøker. Frp fikk i fjor stortingsflertallet med på å holde tilbake deler av utdanningsstøtten til palestinerne, som følge av at pensum innehold hatefulle oppfordringer.

OSLO: Frp vil kutte all bistand til palestinske selvstyremyndigheter. Bildet viser den palestinske presidenten Mahmoud Abbas på norgesbesøk

Ønsker store kutt

I tillegg til direkte å støtte palestinske myndigheter med penger, gir også Norge støtte til en rekke norske aktører som arbeider i de palestinske områdene.

– Ønsker dere å kutte i støtten til norske organisasjoner i området, som Redd Barna, Kirkens Nødhjelp og Røde Kors?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi tenker at denne posten i hvert fall skal betydelig ned. Det aller viktigste er å kutte i støtten til palestinske selvstyremyndighetene, men vi kutter hele posten med 80 prosent, sier Listhaug.

– PA har store økonomiske problemer. I vår erklærte de at de selv var i finanskrise og koronakrisen har gjort situasjonen enda verre. Er dette et godt tidspunkt for å kutte den norske bistanden til PA?

– Vi mener det er helt nødvendig. Skattepenger skal ikke bidra til at bistandsmottaker får en bedre økonomisk mulighet til å drive med terrorfinansiering. Vi må nå sette foten ned.

Frir til KrF

KrF har i likhet med Frp vært sterkt kritiske til ordningen med terrorlønn og var også med på kuttet i bistandsmidler til utdanning i fjor. Nå håper Listhaug at partiet støtter Frp-forslaget.

– Vi skulle ønske at KrF støttet opp om dette. Det har de nå alle muligheter til når de sitter med utviklingsministeren, sier Listhaug.

Dag Inge Ulstein (KrF) er utviklingsminister, men bistandspengene til de palestinske områdene ligger under Utenriksdepartementets ansvarsområde, og det er det Ine Eriksen Søreide (H) som leder.

KrF avventer

En av dem som har vært tydeligst i sin kritikk av palestinske selvstyremyndigheter er KrFs parlamentariske leder, Hans Fredrik Grøvan. Han har tidligere uttalt til Dagen at Norge må legge større press på PA, blant annet for å få stans på terrorlønnsordningen.

Men Grøvan ønsker ikke å kommentere Frps forslag før budsjettforhandlingene starter.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

ORDKNAPP: Hans Fredrik Grøvan (KrF) ønsker ikke kommentere om KrF vil være med på forslaget fra Frp.

Han viser til at det i år ble holdt igjen deler av Palestina-bistanden i påvente av en rapport om det palestinske skolepensumet.

Grøvan ønsker ikke å kommentere hvordan KrF stiller seg til kutt i den direkte budsjettstøtten.

Prioriterer bistandskamp

Sylvi Listhaug og Frp stiller to krav til palestinske selvstyremyndigheter. Terrorlønnsordningen må skrotes og innholde i pensumet må endres betraktelig.

– Vil dere gjeninnføre bistanden til PA dersom de går med på disse kravene?

– Fremskrittspartiet er for å kutte kraftig i bistandsbudsjettet, men det er klart at det blir lettere å gi dem støtte dersom de viser vilje til å utvikle samfunnet i riktig retning, sier Listhaug.

– Er Palestina-bistand et punkt dere kommer til å prioritere i forhandlingene med regjeringen?

– Ja, vårt landsmøte har vært veldig tydelig på at bistand er et av fem hovedpunkter som skal prioriteres. Vi ønsker kraftige kutt i bistandsbudsjettet, men en økt satsing på hjelp i nærområdene, og det vil reflekteres i vårt alternative budsjett og i budsjettforhandlingene.

Dagen har spurt Utenriksdepartementet om konsekvensene av en eventuell kutt i budsjettstøtten til palestinske selvstyremyndigheter, men departementet hadde ikke anledning til å besvare dette fredag.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Bistand til palestinerne

Norge ga i 2019 615 million kroner i bilateral bistand til palestinerne.

83 millioner går i direkte budsjettstøtte til palestinske selvstyermyndigheter.

Røde Kors, Redd Barna, Kirkens Nødhjelp og KFUK-KFUM Global mottar også norske bistandspenger for å arbeidet i de palestinske områdene.