Høye bølger skyllet lørdag fortsatt inn over Port Vila, hovedstaden i øystaten Vanuatu. Hjelpemannskaper frykter at syklonen Pam kan være den verste naturkatastrofen som noen gang har rammet stillehavslandet. Foto: UNICEF / Reuters / NTB scanpix

FN frykter det verste etter syklon i Stillehavet

Den tropiske supersyklonen Pam kan ha rasert den fattige øystaten Vanuatu i Stillehavet. Det meldes om total ødeleggelse, og hittil er minst åtte personer bekreftet omkommet.

Ytterligere 20 er bekreftet skadd, sier Redd Barnas Tom Skirrow på telefon til nyhetsbyrået Reuters fra øystatens hovedstad Port Vila. Tallene stammer fra meldinger fra sykehus og helsepersonell, opplyser han.

Hvor omfattende skade syklonen har gjort siden den feide inn over øygruppa sør i Stillehavet sent fredag, er fortsatt ukjent. Kommunikasjonen med omverdenen er i stor grad slått ut. Øyevitner forteller om opptil åtte meter høye bølger og oversvømmelser i Port Vila.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det føltes ut som om verden var i ferd med å gå under, sier Alice Clements, talskvinne for FNs barnefond (UNICEF), på telefon til Reuters.

– Det er som om en bombe har gått av i sentrum av byen. Det finnes ikke strøm eller vann. Vi hører ubekreftede rapporter om døde og mange skadde. Vi vet at folk ber om hjelp, sier Clements.

Katastrofe

UNICEF på New Zealand sier de frykter det verste.

– Selv om det er for tidlig å si noe sikkert, så tyder de første rapportene på at denne værkatastrofen kan være blant de verste i Stillehavets historie, sier UNICEF-sjef Vivien Maidaborn i en uttalelse.

Syklonen feide inn over øystaten med vindkast på opptil 340 kilometer i timen fredag. Satellittbilder avslører at stormen dekker nesten alle landets over 80 øyer. Hjelpemannskaper advarer om at det kan ta flere uker å nå fram til noen av de ytterste øyene.

Ødeleggelse

Clemens forteller at flere innbyggere opplevde at hustakene deres ble revet av, og at de ikke klarte å bevege seg ut og i ly på grunn av den sterke vinden.

Mange av Vanuatus rundt 260.000 mennesker bor i små, skrøpelige hus som ikke er bygget for å tåle verken vindkastene eller flommen som den massive stormen fører med seg.

– Det vi ser her, er total ødeleggelse. Hus er ødelagt, trær har falt, veier er blokkert, og barn vandrer rundt i gatene på leting etter hjelp, sier Tom Skirrow i Redd Barna.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Kan ta dager

Hjelpemannskaper fra FN forbereder seg på å sende inn nødhjelpsteam søndag, men siden flyplassen er stengt og stormen fortsatt herjer, er det uklart når de kan få til å lande på stillehavsøyene.

FN har fått ubekreftede meldinger om at 44 mennesker har dødd på en av de nordøstlige øyene i staten som består av 82 øyer. Mobiltelefonforbindelsen til hele Nord-Vanuatu er brutt, ifølge hjelpemannskaper.

Vanuatus naboer Papua Ny-Guinea og Salomonøyene i Stillehavet har også blitt rammet av syklonen.

Vanuatu var tidligere kjent som Ny-Hebridene, og ble styrt av Frankrike og Storbritannia før uavhengigheten i 1980. Det er blant verdens fattigste land og ligger svært utsatt for naturkatastrofer som jordskjelv, tsunamier og stormer.

Ødelagte båter ligger ved en kai i Port Vila i øystaten Vanuatu i Stillehavet. Øygruppen er rammet av en supersyklon som førte med seg vindkast på opp til 340 kilometer i timen, og FN frykter at mange kan være døde. Foto: UNICEF / Reuters / NTB scanpix
Vanuatu

* Øyrepublikk sør i Stillehavet som ble uavhengig fra Storbritannia og Frankrike i 1980

* Består av 82 øyer kjent som Ny-Hebridene, fordelt fra nord mot sørøst over ca. 1.300 kilometer

* Ligger ca. 200 kilometer øst for Australias nordøstkyst

* Har rundt 260.000 innbyggere. De fleste bor på de åtte største øyene.

* Hovedøya Efate har 65.000 innbyggere, hvorav 44.000 bor i hovedstaden Port Vila

* Rundt 12 prosent av innbyggerne lever under fattigdomsgrensa, ifølge FN. De største næringene er jordbruk, fiske og turisme.

* Alle de store øyene er vulkanske og fjellrike, og med smale kystsletter. En tredel av overflaten ligger over 300 meter over havet.

(Kilder: Store norske leksikon, DPA)

NTB