Amerikanske soldater er nå vei til Vest-Afrika for å bistå i kampen mot ebola. Foto: Reuters / NTB scanpix

FN etterlyser ebola-bidrag

FNs medlemsland har bare lovet en brøkdel av det som trengs av penger og helsepersonell for å kunne bekjempe ebola i Vest-Afrika.

FN har bedt om drøyt 6,5 milliarder kroner til kampen mot det dødelige viruset, som hittil har krevd over 4.000 menneskeliv.

Les også: Norske misjonærer i Vest-Afrika frykter ebola

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi har bare fått tilsagn om en firedel av dette, opplyse FNs visegeneralsekretær Jan Eliasson fredag.

Norsk bidrag

Et fond verdensbanken har opprettet til bruk i kampen mot ebola, har i tillegg fått inn 130 millioner kroner. Norge har bidratt med nærmere halvparten av dette.

– Men vi trenger mer, vi trenger mye mer, sa Eliasson i FNs hovedforsamling fredag.

– Det er helt avgjørende at vi reagerer raskt. Det er viktigere å komme med et bidrag i løpet av få dager, enn et større bidrag om noen uker, understreket han.

Helsepersonell

Eliasson etterlyser også mer helsepersonell til kampen mot ebola i de vestafrikanske landene Liberia, Sierra Leone og Guinea, som er hardest rammet av epidemien.

Kapasiteten ved sykehusene og helseklinikkene i de tre landene er sprengt, og det er desperat behov for å opprette feltsykehus og behandlingssentre.

Ifølge FNs ebola-koordinator David Nabarro dobles nå antallet ebola-tilfeller hver tredje eller fjerde uke, og antall smittede vil derfor skyte i været i løpet av kort tid dersom verdenssamfunnet ikke reagerer raskt.

For evig og alltid

– Uten en global innsats, lar det seg ikke gjøre å få denne sykdommen raskt under kontroll. Verden vil da måtte leve med ebolaviruset for evig og alltid, advarer Nabarro.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

FNs ebola-koordinator etterlyser flere leger og sykepleiere til de hardest rammede områdene, samt behandlingssentre, fly, helikoptre, biler, motorsykler og båter for å nå ut til avsidesliggende områder.

– Kampen mot ebola involverer nå så å si hvert eneste land i verden, understreker Nabarro. (©NTB)

Les også
Norske misjonærer i Vest-Afrika frykter ebolaEbola
Les også
IS-terror og Ebola skremmer nordmenn mest
Les også
Helsemyndigheter i USA frykter global ebola-spredningEbola