Yezidi-flyktninger krysser grensen fra Nord-Irak til Syria, ved Fishkhabur 11. august. Foto: HMAD AL-RUBAYE / AFP / NTB Scanpix

FN ber om hjelp til Yezidiene i Irak

FN-eksperter ber det internasjonale samfunnet gripe inn for å hindre et mulig folkemord mot Yezidienes i Irak. Yezidiene er en religiøs minoritet som er drevet på flukt av krigshandlingene nord i Irak.

Tusener av Yezidier er fortsatt fanget i en felle i et fjellparti i den nordvestlige delen av landet, der de ekstreme jihadistene (IS) har lagt under seg store landområder. Flyktninger på Sinjar-fjellet har lite vann og mat.

Les også:Yezidiene blir sett på som erke-
kjettere av muslimer

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Eksperter ved FNs høykommissær for flyktninger sier at de nærmeste dagene blir kritiske og at verdenssamfunnet må gjøre alt som er mulig, for å få stanset det som kan utvikle seg til et folkemord.

– Sivile må beskyttes og eskorteres ut av ekstremt farlige situasjoner, sier Rita Izsak i en kunngjøring som mange observatører står bak.

Les også:La oss slippe 
Srebrenica og Rwanda på nytt

Bevegelsen Den islamske stat (IS) kontrollerer store områder i den nordlige Irak og østlige Syria. IS går ytterst brutalt fram og dreper så vel kristne, som sjiamuslimer og kurdere på sin vei mot å opprette et nytt kalifat, basert på sharialover og en bokstavtro lesing av Koranen.

EU-kommisjonen bevilget tirsdag ytterligere 45 millioner kroner til hjelpearbeidet blant de irakiske flyktningene, men understreket at den største utfordringen ikke er penger, men problemet med å få tilgang til dem som trenger hjem, både på Sinjar-fjellet og andre steder i nord.