Fredagsbønnen i Islamic Cultural Centres moské i Tøyenbekken på Grønland i Oslo. Uaktuelt som overnattingssted for asylsøkere, sier UDI. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Flyktninger får ikke overnatte i moskéer

Moskeer i Oslo får ikke huse asylsøkere. Utlendingsdirektoratet (UDI) understreker at overnattingstilbudet deres må være religionsnøytralt.

Christine Wilberg, avdelingsdirektør for region- og mottaksavdelingen i UDI, sier til Klassekampen at de er glade for alle frivillige tilbud, men presiserer at det stilles en del krav for å huse flyktninger.

– Asylsøkerne kan ikke plasseres hvor som helst hos private. Det må være ordnede former. Et annet viktig poeng er at asylmottaket må være religionsnøytralt, fordi det kommer folk fra mange ulike land og religioner. Dessuten er det å være asylsøker taushetsbelagt informasjon, forklarer hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Islamic Cultural Centre (ICC) sendte i forrige uke en formell henvendelse og stilte moskeen på Grønland til disposisjon for midlertidig husing av flyktninger. UDI takket mandag nei.

Arshad Jamil, prosjektdeltaker for flyktningarbeid i Islamic Cultural Centre, sier han er overrasket og skuffet over responsen.

– I Norge er det en tradisjon med kirkeasyl. Å tilby husly til mennesker på flukt er også en tradisjon innen islam. Vi skulle veldig gjerne bidratt, sier Jamil til Klassekampen.

Les også
I denne kirken tar de integrering på alvorMisjonskirken Oslo Syd
Les også
Stort behov for flyktningguiderFlyktninger fra Syria
Les også
NLM åpner leirsteder for flyktninger
Les også
Hotelleier gir bort 5.000 overnattinger til flyktninger
Les også
Löfven innkaller svenske partier til flyktningsamtaler