Syrias president Bashar al-Assad. Foto: SANA / Reuters / NTB scanpix

Fire russiske jagerfly skal være på plass i Syria

Ifølge en anonym amerikansk tjenestemann har Russland sendt fire jagerfly til Latakia i Syria. Dermed kan forholdet mellom USA, Russland og Syria bli enda mer komplisert.

USA og Russland har en felles fiende i ekstremistgruppen Den islamske staten (IS). Samtidig er USA lite begeistret for Russland åpne støtte til president Bashar al-Assad. Landet er en av Syrias få gjenværende allierte, og støtten er enda mer påtakelig dersom det er hold i opplysningen om at fire jagerfly er på plass på en flybase i kystbyen Latakia. Fra før har russerne sendt kamphelikopter og annet militært utstyr.

Også en annen tjenestemann sier til Reuters at russiske fly er på plass i Syria, men vil ikke si hvor mange det er snakk om. Nyhetsbyrået DPA sier Pentagon ikke vil kommentere opplysningene.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

LES: Russland vurderer å sende soldater hvis Syria spør

Snakket sammen

Fredag snakket forsvarsministrene i USA og Russland sammen for første gang på over ett år, og tema var nettopp krigen i Syria.

– De ble enige om å diskutere videre mekanismer for å få ned spenningsnivået i Syria og militæroperasjonen mot ISIL, sier en talsperson for det amerikanske forsvarsdepartementet om den 50 minutter lange telefonsamtalen. ISIL er en annen forkortelse som brukes om IS.

Ifølge det russiske forsvarsdepartementet viste samtalene at de to landene er enige om de fleste forholdene som ble diskutert. Tidligere fredag uttalte USAs utenriksminister John Kerry at amerikanske myndigheter ser på samtaler på militært nivå som et viktig neste steg.

– Vårt fokus skal være på å ødelegge ISIL, men også på å finne en politisk løsning i Syria. Vi tror ikke det er mulig på lang sikt så lenge president Bashar al-Assad har makten. Vi vil se på muligheter for å bli enige, sa Kerry.

Dagen før sa Syrias utenriksminister Walid al-Moallem at landet kommer til å spørre om å få tilsendt russiske soldater hvis det blir nødvendig.

Bombet Palmyra

Fredag bombet fly fra Assads flyvåpen den IS-kontrollerte byen Palmyra. Minst 25 flygninger ble gjennomført mot byen, men det er ikke kjent om de russiske flyene deltok i denne operasjonen eller om det ble brukt våpen levert av Russland. Dagen i forveien gjennomførte syriske bombefly et omfattende angrep mot en annen IS-kontrollert by, Raqqa.

Ifølge den observatørgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR), som har base i Storbritannia, ble minst 26 mennesker drept i angrepet i Palmyra fredag. Minst 12 av disse tilhørte IS. Ekstremistgruppen har kontrollert Palmyra siden de drev ut regjeringsstyrkene fra byen i mai.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Palmyra er kjent for sine mange ruiner fra romertiden. Flere av disse har blitt ødelagt av IS. Også tidligere har IS gått hardt til verks mot oldtidsruiner, blant annet templer og statuer, som de mener representerer avgudsdyrkelse. (©NTB)

Les også
Fire politimenn såret i Jerusalem
Les også
– Kjenner ingen som er radikalisertDette er STL
Les også
Russland vurderer å sende soldater hvis Syria spør
Les også
Israelsk plan for å begrense volden