Amerikanske jagerfly flyr over Irak etter å ha bombet IS-mål i Syria. Foto: Reuters / NTB scanpix

EU advarer om islamistiske hevnangrep i Europa

De vestlig-ledede angrepene mot Den islamske staten (IS) i Irak og Syria øker faren for gjengjeldelsesangrep mot Europa, ifølge EUs anti-terrorsjef.

Gilles de Kerchove sier det er tydelig at ekstremistgruppa mener alvor med truslene de har kommet med.

– Det så vi blant annet klart etter at IS for kort tid siden kunngjorde at det ville komme hevnangrep mot koalisjonen. En fransk mann ble bortført i Algerie og deretter halshogd. Så de gjorde det de hadde truet med, sier de Kerchove til BBC.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Fredag skal det britiske Parlamentet samles for å godkjenne regjeringens beslutning om at også Storbritannia skal delta i luftangrepene mot IS-mål i Irak.

Al-Qaida vil vise relevans

Torsdag sa Iraks statsminister Haider al-Abadi ifølge Reuters at landet har etterretningsopplysninger som tyder på at IS planlegger terrorangrep mot T-baner i Paris og i USA.

Amerikanske myndigheter var imidlertid raskt ute med å si at de ikke har informasjon om at det foreligger en slik trusselsituasjon.

Men EUs anti-terrorsjef advarer også om at militante islamistiske grupper som konkurrerer med IS, som blant annet al-Qaida, kan komme til å utføre terrorhandlinger i Europa for å opprettholde sin «status».

– Framveksten til IS kan få al-Qaida til å gjøre noe for å vise at de fortsatt er relevante, sier de Kerchove til BBC.

3.000 europeere i IS

Tidligere denne uken sa de Kerchove at antallet europeere som har reist til Syria og Irak for å slutte seg til IS, har økt til over 3.000. Tallet inkluderer også alle som har reist til regionen og vendt tilbake, og alle som er blitt drept i kamper.

Eksperter anslår at til sammen 12.000 personer fra hele verden har reist til Irak og Syria for å slutte seg til ekstremistgruppa.

Les også
– Ekstreme islamister rekrutterer over hele landet
Les også
Mer politi på gaten i New York etter terrormelding
Les også
Se Akerhaugs foredrag om norske islamister
Les også
Aktor vil ha ti måneders fengsel for Hussain
Les også
Ni terrormistenkte pågrepet i London