DØMT TIL PISKING OG FENGSEL: De sju unge iranerne bak YouTube-hiten hvor de danset til Pharell Williams' låt «Happy» er dømt til betinget fengsel og piskeslag, melder deres advokat. Foto: Skjermdump fra Youtube

Dømt til fengsel og pisking for Youtube-dansing

De sju unge iranerne bak YouTube-hiten hvor de danset til Pharell Williams' låt «Happy» er dømt til betinget fengsel og piskeslag, ifølge ungdommenes advokat.

I filmen danser seks unge menn og kvinner sammen, kvinnene uten slør, i bakgater og på hustak. Videoen ble spilt inn med en smarttelefon og lastet opp på YouTube i vår. Nå er den sett mer enn 1 million ganger.

Iranske myndigheter mener ungdommene brøt med den islamske republikkens verdier, og de sju ble pågrepet i mai. De ble løslatt mot kausjon etter å ha blitt vist fram på statlig iransk fjernsyn, der de med ryggen mot kamera fremsto som angrende syndere.

Strengest for kvinne

Under rettssaken ble de funnet skyldig i ulovlig filmdistribusjon og «forbudte relasjoner», sier advokat Farshid Rofougaran til nyhetsbyrået AFP fredag.

En av de kvinnelige danserne ble dømt til ett års fengsel og 91 piskeslag, mens fem andre dansere samt filmens regissør ble dømt til seks måneders fengsel samt 91 piskeslag.

Samtlige straffer gjøres betinget i sju år. Rafougaran sier han ikke vet hvorvidt klientene ønsker å anke dommen.

– Absurd

Menneskerettsorganisasjoner fordømmer kjennelsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det absurde møter det urettferdige i slike straffer, sier Amnesty International i en uttalelse.

Irans president Hassan Rouhani lot til å ytre støtte til de dansende iranerne i en twittermelding:

– Lykke er vårt folks rett. Vi burde ikke være for strenge mot oppførsel forårsaket av glede, het det i en melding på engelsk etter pågripelsen i mai.